Perioden då bubblorna regerar är här, så vad har du i glaset? - FoodFriends

Perioden då bubblorna regerar är här, så vad har du i glaset?

Som en person som gärna dricker bubbliga viner är det lite extra roligt den här tiden på året. Årets sista kvartal är då som den största delen av allt importerat vin med bubblor dricks, och det är den sista månaden av det kvartalet som vi dricker som mest. Och den sista månaden började i söndags.

Men inför alla stora fester och helger som är på ingång, frågar man sig, vad skall man dricka? Jo, det kommer säkert komma otaliga tips från sommelierer både i tv-rutan, från din skärm, från tidningar och inte minst från kollegor och vänner. Och de flesta tipsen kommer med största sannolikhet handla om Champagne och Cava, med vissa undantag såklart. Och de är undantagen som vi på FoodFriends tycker är roliga. Så nu skall vi passa på att tipsa om vad vi tycker man skall leta efter och prova.

En liten discalaimer innan vi börjar dock, vi har inte fått svar från Systembolaget efter frågor inför denna artikeln, så vi kan inte garantera att de eller andra importörer har alla viner vi rekommenderar, men med lite tjatande och letande brukar det lösa sig.

Så har du turen att hamna på en trevlig tillställning där de serveras en god Champagne, så vill vi gratulera. Har du inte sådan tur, eller om du rent av är med och arrangerar eller arbetar på tillställningen kan det vara bra att veta vad som är i glasen. Är det inte Champagne så är det ofta ett vin inspirerat av Champagne, alltså gjort med en liknande metod. Till och med druvan eller druvorna kan vara samma. Men vinet i glaset behöver inte heller ha något över huvud taget att göra med Champagne. Som pétillant naturel till exempel, ett av det äldsta sättet att framställa bubbliga viner med vilka druvor man vill.  Men det finns massa härligt att fukta strupen med som inte kommer från södra delarna av Europa också. Exempelvis från USA. Viner härifrån är nästan alltid billigare och kan hålla mycket hög klass. Nedan finns tre viner som är riktigt mumsiga.

Gruet American Sparkling Wine Brut NV
Detta är den billigaste och burkar hamna runt 150sek innan moms och skatt.
Gruet kommer från New Mexico och en överlevare inom detta segmentet. Dom har några olika klassificeringar och deras dyrare flaskor har en speciell ”New Mexico Appellation” Men deras Non Vintage görs i större kvantiteter och här använder man mestadels lokala druvor samt druvor från tre andra stater: Kalifornien, Oregon och Washington därav namnet “American Sparkling Wine”.

Roederer Estate Anderson Valley Brut NV
Andra i ordningen kostar lite mer, mellan 200-250sek innan moms och skatt.
Roederer Estate, är faktiskt en del av Louis Roederer Champagne, de odlar alla sina druvor lokalt i Anderson Valley i Mendocinos county, som även ger dem deras appellation. Precis som Gruet använder man både Chardonnay och Pinot Noir vid framställning av vinet.

Schramsberg North Coast Blanc de Noirs Brut 2015
Sista från USA är den dyraste I ordningen vilket gör att slutpriset för oss brukar vara nästan detsamma som vi är vana att få betala för bubbliga viner från Norra Frankrike.
Här får vi en mycket härlig Blanc De Noirs som i detta sammanhanget betyder vitt fån svart, alltså ett vitt bubblande vin gjort på druvor med mörka skal. I Champagne betyder detta att vinet är gjort på Pinot Noir eller Pinot Meunier eller båda, men här av någon anledning så innehåller vinet 81% Pinot Noir och resten är Chardonnay. Druvorna kommer från 4 olika countyn, alla som ligger i norra Kalifornien.

 Hittar man inga av dessa viner kan man också leta efter andra cuveér från till exempel Gloria Ferrer, Domaine Carneros eller Mumm Napa. Alla viner, precis som med Champagne och viss Cava, funkar kanon med mat. Kyckling, Sushi, desserter och varför inte till vissa delar av julbordet. Är du på restaurang och äter så lär du få dricka ur en fluit (klassiskt champagneglas) men serverar du, hemma eller på jobbet så är oftast vinglaset bättre.

Som avslutning vill jag passa på att tipsa om en personlig favorit. Gusbourne Estate från Appledore i Kent, UK. De gör både en Blanc de Noir, en Blanc de Blanc och, om man känner sig extra festlig, en riktigt torr bubblande Rosé. De har vunnit åtråvärda priser och håller absolut högsta kvalité. Gården drivs av den karismatiska Laura som passionerat gör sina viner.

 Har du riktigt tur så kan du kanske till och med hitta äldre årgångar av deras stilla Chardonnay, Guinevere från 2013. Står sig bra i jämförelse med bästa Saint Romain från Bourgogne.


Lycka till om drick försiktigt, och glöm inte att kyla dina bubblor.