FoodFriends

Prosecco – ett italienskt område eller druva? Dessutom en pågående strid..

Drack du något gott bubbel på nyår? Kanske var det Champagne eller höll du dig till Cava? Hur som helst är de största festhelgerna över, men det behöver inte betyda att det inte finns något att fira, fira livet vet ja. Men kanske vill du hålla lite i pengarna, inte slå på stora trumman?

Tips, drick Prosecco. Kanske lite sötare än konkurrenterna men orkar du leta reda på en bra flaska från en bra producent i ett bra område, så är det riktigt smaskens. Men vad är Prosecco egentligen? Ett vin, en druva eller ett område? Är man inte så intresserad eller bevandrad inom vinvärlden så kan man lätt tro att det är Italiens svar på Champagne, och det stämmer ju inte riktigt. Det finns flera andra bubblande viner från Italien, vissa med betydligt mer likhet till Champagne än just Prosecco.

Så, Prosecco är ett område i norra Italien, området ligger i Veneto regionen och de mest kända byarna Conegliano och Valdobbiadene, största staden i området är Treviso. Druvan som används går under namnet Glera, och allt vin som vill kalla sig för Prosecco måste komma från just den regionen, eller det området enligt lagarna som råder inom EU.

Detta har dock skapat lite problem den senaste tiden för vinmakare i Australien tro det eller ej. Anledningen är att det är endast sedan 2009 som namnet på druvan blev officiellt Glera. Innan kallades även druvan för Prosecco, fel kanske, men så var det. Australiensiska vinmakare, bland andra, tog med druvan hem och odlade den, skördade och gjorde ett vin som fick namnet Prosecco. De här problemen har man inte direkt haft i Champagne, och en anledning till det är att det odlas flera druvor i Champagne och det är vinet från det området som kan kallas för Champagne, men i Prosecco användes druvan som förr i tiden hade samma namn.

Så nu vill EU förbjuda Australien att använda termen Prosecco, men eftersom Australien har använt namnet och sålt sina viner med namnet så opponerar de sig. Australiensiska regeringen har avsatt AU$100,000 till att undersöka ifall EU och Italien kan hävda att termen är en skyddad geografisk indikation till vinet.

I dagsläget exporterar Australien viner med etiketten Prosecco för ett värde av ca AU$60 miljoner. Och över det kommande decenniet räknar man med ytterligare inkomst genom export på nästan en halv miljard AU$. Och på ett sätt kan man förstå vinodlarna ”down under”, eftersom de fått odla druvan i flera år och nu helt plötsligt vill EU och Italien sätta stopp.

Tony Battaglene, chief executive på Australian Grape & Wine säger;

“We hope this investment strengthens our argument that Australia’s grape and wine producers must be able to compete on a level playing field with other wine-producing nations”, “Many businesses have made significant investments in Prosecco plantings, infrastructure and branding, and all are acutely aware of the E.U.ropean Union’s desire to stop them from using the name. Given this, and the widespread interest in GIs in the context of the proposed Australia—E.U. Free Trade Agreement, it is clear this research is in the national interest.”

Men Italiens Prosecco Consortium vill inte hålla med. Innocente Nardi, presidenten för konsortiet säger som svar;

“The authenticity of our product must be protected and guaranteed”, “Our denomination has over fifty years of history … and it is thanks to the know-how of the producers and the vocation of the territory that this product has been able to achieve international success.”

Dessutom påpekar han att Prosecco kullarna runt Conegliano och Valdobbiadene är en del av UNESCO’s världsarv och ett bevis på, Italy’s attachment to Prosecco”, som han uttrycker det.

Hur detta skall sluta vill nog ingen satsa på, så kanske ska du pallra dig ut och köpa dig en flaska medans du vet vad du får.

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!