FoodFriends

Protesterna i Paris riktade sig mot matmarknaden Rungis i veckan

Protesterna i Frankrike har nu riktat sig mot både krögare och allmänheten som vill handla färska grönsaker från en av landets största och finaste matmarknader. Rungis-marknaden strax söder om Paris har en yta på över 230 hektar, 1200 företag involverade, 1800 miljoner handlande besökare och en omsättning på drygt 9 miljarder euro årligen. Så när det franska arbetarpartiet bestämde sig för att utfärda en protestaktion slutade det med att elektriciteten stoppades till marknaden. De protesterar såklart inte mot marknaden i sig utan mot nedskärningarna i pensionssystemet som president Macron föreslagit. Men effekten slår till viss del mot handlarna. Rungis-marknaden har reservgeneratorer man kunde slå på så man behövde inte stänga för allmänheten.

Enligt det protesterande fackförbundet skulle protesterna fortsätta hela denna vecka, och det verkar som de står fast vid sitt ord. Det var inte bara Rungis-marknaden som fick se sin ström klippas, utan även stora delar av södra Paris låg utan el under delar av tisdagen. Detta kan tyckas som ett mindre problem för privatpersoner och krögare, men till skillnad från Sverige handlar både lokalbefolkningen och restauranger mycket av deras mat från just marknader. Förutom marknaden så blev även tågförbindelsen till flygplatsen i Orly samt 35,000 hushåll utan el.

Enligt en talesperson från Rungis så kom strömavbrottet 05.30 på morgonen och varade i cirka 90 minuter. Enligt uttalandet var det inte någon större kris eftersom 05.30 är sen morgon för de som jobbar på Rungis. Fisk- och skaldjurs avdelningen öppnar redan 02.00 och köttdiskarna en timma efter det. Dock är detta en symbolisk handling och det visar på att gränserna tänjs ytterligare.

Rungis-marknaden där den ligger idag öppnade för allmänheten i mars 1969 av ingen mindre än dåvarande presidenten Charles de Gaulle. Och innan den hamnade där den ligger idag, låg den i Les Halles där den var aktiv i mer än åtta århundraden. Idag underhåller marknaden fler är 20,000 handlare och 26,000 fordon varje dag. Och enligt Explore France så tillhandahåller den 50 procent av all fisk och skaldjur, 45 procent av all frukt och grönt samt 35 procent av allt kött som serveras eller levereras till Paris.

CGT varnar för ytterligare aktioner på fredag eftersom det är då regeringen skall presentera sina pensionsreformer. Så nu gäller det för Parisborna att ladda sina kylskåp eller sina lyktor.

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!