Rapport från VISITA: 9000 hotell och restauranger riskerar att gå under - FoodFriends

Rapport från VISITA: 9000 hotell och restauranger riskerar att gå under

Branshorganisationen Visita har tagit fram en rapport tillsammans med analysföretaget HUI som visar på skräcksiffror i coronapandemins spår. 

”Jag kan inte förstå att man vill riskera att alla dessa företag går under. Jobben behövs, inte minst för nyanlända och unga. De riskerar nu att inte kunna få jobb under lång tid”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till Dagens Industri.

Rapporten visar hur medelstora företag kan hålla sig flytande i en till två månader med kraftigt försämrade inkomster. Svårast är det hos hotellen där hyrorna står för en större del av kostnaderna än hos restaurangerna.

Kan inte nyttja stödpaket

Det rapporteras också från fler håll om missnöjet mot det stödpaket som erbjudits, många har små marginaler och därmed svårt att ta lån då de saknar den säkerhet som krävs.

”Rapporten bekräftar den bild som vi får av våra medlemmar, hur pass allvarligt läget är och att det är något akut som måste göras nu. Jag hoppas och tror att regeringen och samarbetspartierna nu kommer fram med en åtgärd där man kan ersätta företagen för de inkomstbortfall som skett”, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Kostnaderna är värst
Fasta kostnader som hyra är det svåraste för små och medelstora företag och den hyresrabatt det pratats som har inte gett effekt.

”Det är en behjärtansvärd insats, men den används för lite av fastighetsägarna. Men det handlar inte bara om hyran, det finns leasingkostnader och räntor att betala av på också” fortsätter han.

Visita pekar på Norge och Danmark som istället valt en annan linje och stöttar mer konkret i förhållande till omsättning.

”Har man tappat 35-40 procent eller mer av sin omsättning bör man få ersättning på en skala utifrån tappet. Det är en omöjlig ekvation att kunna upprätthålla sin verksamhet när man inte har någon omsättning men ändå har kostnaderna kvar”.

Ser mörkt ut 

Vid det här laget har många restauranger, hotell och konferensanläggningar stått tomma i flera veckor utan bokningar framåt i tiden. En analys visar att besöksnäringen kan gå miste om 36 miljarder kronor om krisen håller i sig under hela tidsperioden 15 mars – midsommardagen 20 juni.

”För besöksnäringen och deras drygt 175.000 sysselsatta är det här dessvärre fruktansvärt negativa nyheter eftersom utländska turister normalt står för nästan hälften av den totala konsumtionen inom besöksnäringen. Det är en hel bransch som förblöder framför våra ögon just nu”, säger Stefan Westerberg till Dagens Industri.