FoodFriends

Skandinavien och Sverige sist i en gastronomisk rankning från San Fransisco

Då och då dyker det upp listor som rankar världens eller världsdelars bästa inom ett speciellt ämne. Eftersom vi gillar restauranger, mat och dryck här på FoodFriends gör vi vårt bästa för att berätta om när vi springer på sådana.

Vi är ganska vana vid att Sverige tillsammans med Skandinavien brukar ligga högt upp på listor som raknar just restaurangutbud eller liknande. Men på en lista som heter ”European Countries Cuisine Ranked” av Far and Wide (som är en del av Granite Media från San Fransisco) hamnar vi tillsammans med våra grannländer på sista plats.

De skriver bland annat att de nordiska länderna lätt blandas ihop när det kommer till mat och att våra kök är väldigt lika. Och eftersom våra länder är ”rural” och har långa kuststräckor så blir resultatet att våra menyer består av grönsaker, vilt, kött och fisk och att mycket av det är fermenterat. Dom fortsätter och skriver att enkelheten i detta är effektiv, men när man jämför våra länder med andra europeiska länder så står sig fermenterad haj inte så bra.

De tycker även att skandinavisk mat är den dyraste i hela Europa, tack vare den starka valutan (?) och den höga momsen. Och som de säger sig ha hört, så beskrivs skandinavisk mat som dyr och ointressant – en mindre bra kombination. Som avslutning får Sverige lite ros eftersom vi har gett världen Smörgåsbord och svenska köttbullar, så det är inte bara dåligt avslutar de.

Vad tycker vi om detta? Ja, vanligtvis bryr man sig inte så mycket om kritik som yttrar sig på det här sättet. Vi är självständiga och duktiga i Sverige och behöver ingen annans bekräftelse eller förståelse, eller? Men det är ändå oroväckande tycker jag, att det fortfarande finns företag som listar och rankar länder inom gastronomi men ändå inte vet hur den lokala mat-scenen ser ut. Visst, senare i rankningen så får både Frantzén, Geranium och Maaemo sin beskärda del av fin kritik. Men det är ju så mycket mer som ryms inom gränserna i Skandinavien. Oroa er inte, jag skall inte lista vad jag tycker är så fantastiskt med våra länder i norr eftersom det skulle ta alldeles för lång tid, men att ett mediaföretag som har sitt säte i San Fransisco, en av de hetaste matdestinationerna i världen just nu tycker så här, är varken bra för vår turism eller andras synsätt på oss.

Så varför tycker de så? Ligger det någonting i det de säger?
Vår geografiska plats tillsammans med vårt synsätt att äta lokala råvaror styr ju ofta menyerna. Men äter vi verkligen så mycket vilt? Eller kött? Och framförallt är det verkligen så mycket fermenterad mat på krogar runt om i landet? Om vi bortser från storstäderna så är det verkligen inte så. Men eftersom det ofta är storstäderna som visar upp bilden av vad Sverige och Skandinavien kan inför världen, varför får de inte en annan bild av oss? Kanske borde krögare bli bättre på att kommunicera mat, filosofi, budskap och varumärke även internationellt. Det skall väl heller inte krävas att en restaurang har en, två eller tre stjärnor för att bli en del av skandinavisk matlagning internationellt sett. När skall världen sluta tro att vi äter surströmming och potatis hela tiden? Vårt arv skall väl inte heller vara Smörgåsbord och köttbullar?

Eller så ligger vi så långt före att de andra helt enkelt inte hinner med.. (undrande emoji)

Vill ni läsa hela listan så finns den via länken här.

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!