FoodFriends

Skördetider och Samlarviner

Inte långt kvar till september tar över kalendern nu. Sommaren går mot sitt definitiva slut och vardagen går tillbaka till verkligenheten på riktigt. Men september har något speciellt för många i vår bransch, det är nämligen dags att börja skörda vin. Nu gör sig alla volontärer och vinbönder redo att med blod, svett och tårar (och ibland traktorer och maskiner) klippa klasar och samla druvor. Skördetiden fortsätter ett tag till under hösten beroende på klimat, område och druva.

En fantastisk och vacker period i mellan- och södra Europa framförallt. En tid för lärdom, relationsbyggande och för många ett facit på sommarens växtlighet och resultat av ansning och gallring från tidigare på året.

Får du chansen, passa på att antingen besöka vinområden för att titta på spektaklet eller kanske till och med delta om möjligheten ges. Efteråt startar vinet sin resa genom sortering, krossning, maceration, pressning, jäsning, lagring eventuell blandning och till slut buteljering. När vinet till slut hamnar på sin flaska så är det dags för spekulanter att börja hamstra. Idag är intresset för vin större än någonsin och fler och fler människor skaffar vin som en investering. Det går absolut att göra en slant på samlande och säljande, men man behöver veta vad man håller på med. Ett steg i processen kan vara att handla vin på en vinauktion. Men skall du göra klipp där får du vara påläst.

En artikel i Sydsvenskan av Mikael Mölstad från Allt om vin, beskriver han allt om hur det går till. Här går han igenom priser, årgångar och områden samt ger lite tips om hur man kommer igång. Länk till artikel finns nedan.

De flesta i vår bransch har tillgång till information och en kunskapsbank som kan ge ett stort försprång. Hör med dina kollegor vad du har för möjligheter. Kanske får du sitta med på provningar med leverantörer, kanske har du tillgång till att direkt information från producenter eller till och med hjälp med vinskolor från din arbetsgivare.

Är man intresserad är det upp till en själv att driva på. Informationen finns där ute och man kan starta men en liten budget och stort intresse. Oavsett om du tänker jobba restaurang hela livet eller inte, är vinkunskapen något du kommer ha kvar. Och om du ändå skall dricka vin i framtiden, kan du väl lika gärna dricka gott och prisvärt vin?

Lycka till

 

Gör klipp på vinauktion – så går det tillSydsvenskan.se

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!