FoodFriends

“SO SAD” – Är detta spiken i kistan för Dean & DeLuca?

Det verkar som sista spiken i kistan är satt för Dean & DeLuca. Det kan tyckas vara en bagatell, att en restaurang/deli kedja slår igen, men för alla New York-bor och besökare är det mycket tråkiga nyheter. För er som inte hört talas om Dean & DeLuca så kommer här en liten uppdatering.

Dean & DeLuca började som en typ av lyxig livsmedelsbutik. Här kunde man känna och klämma på frukt och grönsaker från fantastiska producenter, ta en kaffe och fylla på blodsockret med en pizzaslice eller en pastrami smörgås. Allt detta samtidigt som man fick lyssna på det slamrande ljudet från den livliga, underbara personalen och det alldeles lagom hektiska stadslivet från gatorna runt SoHo, New York. 1977 öppnade man sin första butik som senare blev flaggskeppsbutiken nummer ett. Bakom konceptet stod Joel Dean och Giorgio DeLuca. 1981 blev Jack Ceglic delägare, och sedan 2014 ägs Dean & DeLuca av Pace Developement.

Men nu kommer alltså tyvärr nyheten, från ingen mindre än New York Times, att butiken i Soho stänger. Man säger att stängningen endast är tillfällig men enligt rykten är det permanent. Med tanke på senaste tidens ekonomiska problem för kedjan var detta kanske ingen överraskning, men ack så sorgligt. Efter månader av kämpande med att betala fakturor i tid har man fått stänga butik efter butik. På de stora entrédörrarna i SoHo sitter två ”notices” (notis om uppsägning) vilket gjorde det offentligt, även om man meddelar att man tänkt att öppna snart igen.

Självklart har man sökt ett uttalande från Dean & DeLuca men det enda man fått är ett textmeddelande från igår som säger man inte hört någonting från Pace Developement som äger kedjan sedan flera år tillbaka.

Första gången vi hörde om problemen för café och livsmedels-kedjan var i juli. Då nyheten att man skulle stänga tre av sina butiker i New York kom. Ytterligare fyra ställen stängde i augusti och deras butik i Midtown stängde i september. Kikar man på deras hemsida just nu så listar de inte längre sin SoHo-butik heller. De enda två som finns kvar ligger på Hawaii i Honolulu, och efter samtal dit av NY Times så är de fortfarande aktiva.

Förutom obetalda fakturor så har det även rapporterats att personalen inte fått betalt i tid, gång efter gång. Butiken i SoHo höll öppet under hela sommaren trots tomma hyllor och ett bristande kundflöde. Samtidigt som skyltar succesivt sattes upp där det stod att man planerade att stänga för renovering.

När butiken öppnade 1977 blev den omedelbart en destination för importerad lyxig mat och unika produkter. Både för lokala New York-bor men senare även för turister som ville se vad ”hypen” var om. Och få blev besvikna, jag själv dricker morgonkaffe ur muggar från butiken i SoHo. Det är dystert och tråkigt men kanske inte oundvikligt. På dörrarna till entrén i SoHo hänger nu en sorgsen lapp som säger;

“We have been a proud part of this neighborhood and building for over 30 years”, “From all of the Dean & DeLuca team, we thank you for all the years of support you’ve given us.”

Och på klassiskt New York manér har någon, med ett läppstift, skrivit “SO SAD!”

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!