FoodFriends

Stjärntät Bucketlist för Ellen Hunter

Har du en lista med restauranger du vill besöka? Om du har det så finns det säkert med flera krogar på den listan som har en stjärna i anrika Guide Michelin. Kanske är det till och med så att de flesta restaurangerna har en eller flera stjärnor. Men utmaningen att dels ta sig till de mest omtalade restaurangerna, dels att tjata till sig en plats och därefter betala för kalaset får många att avstå från sina drömbesök.

Men detta har inte stoppat amerikanska Ellen. Ellen Hunter bor i New York, till vardags är hon smyckesdesigner och övrig tid går åt till krogbesök. Tydligen går det mycket bra för Ellens design för numera är hon även känd som bloggaren bakom ”The Star Crawl”, en blogg där hon skriver om alla stjärnkrogar hon besöker. Med New York som bas började Ellen sin resa mot att besöka alla stjärnrestauranger i hennes egen stad.

New York har 550 restauranger omnämnda i Guide Michelin, av dem så är 74 stycken tilldelade en stjärna eller fler. Ellens mål att besöka alla dessa är redan avklarat. Resan började 2017 med ett besök på Momofuku Ko, med två stjärnor. Där träffade hon Sean Gray som basade över köket och efter mötet sa hon så här,

“Executive chef Sean Gray and I chatted after dinner and he loved my idea, which only solidified my passion to continue the journey”

The Star Crawl föddes strax därefter och när hon registrerade domännamnet, och resan fortsatte mot Sushi Gari. I höstas förra året så avslutades Ellens resa med ett besök hos Masayoshi Takayamas trestjärniga restaurang som ligger i Time Warner Center.

När Ellen sammanfattar kommer hon ofrånkomligt fram till några favoriter. Junoon, Carbone, Casa Mono, Uncle Boons och Le Bernadin är några hon håller högst. Gällande Le Bernadin säger hon;

”No one prepares fish like Chef Ripert and his team”

Ytterligare ställen man bör testa är Casa Enrique, Sushi Noz och Bar Uchū. Favoriträtt eller favoritmål är svårare och där väljer hon mellan tre stycken. Rökt Masala revbensspjäll från Junoon, Casa Monos fläsk-sobresada med honungskaka och kvittenmarmelad eller den numera kända Oysters and Pearls av ingen mindre Thomas Keller serverad på Per Se. Den sistnämnda var även hennes första besök på en trestjärnig restaurang och är numera ett minne för livet. Hon åt där med sin mamma och båda två enades om att servicen var fläckfri, servitören charmerande och deras favorit Oysters and Pearls var gudomlig.

Så om man skall ge sig på en liknande uppgift, vad har man för utmaningar? Ellen Hunter åt ute cirka en gång i veckan och hade till och med en checklista som så hon inte tappade fart eller missade något. Man behöver nog också en rejäl slant samt ett stabilt nätverk om restaurangbranschen. Men Hunter är inte klar här utan tar nu sikte på resten av USA. Hon börjar med Washington DC där hon ser mest fram emot ”Minibar” av Jose Andrés. Hon säger att hon tycket Andrés är en legend och att hon hört mycket gott om hans innovativa matlagning. Även ”The Inn at Little Washington” ligger högt på listan.

Vill du följa med på Ellens resa så finns hon på Instagram @thestarcrawl.

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!