FoodFriends

Från Stockholm till Malmö, se vad som hänt i din stad!

Vi börjar i huvudstaden där den relativt nya krogen Symbios har blivit utsedd till årets affärskrog. För knappt ett halvår sedan öppnade man för sin första service, på Skånegatan, Södermalm. Tydligen är detta den perfekta platsen att äta lunch och göra affärer samtidigt. I alla fall enligt DI Weekend som delar ut priset. Motiveringen från juryn var följande;

En modern restaurang på klassisk krogadress. Med hög kvalitet och lustfylld elegans levereras smaksäkra rätter i industriell miljö. Di Weekends utmärkelse Årets affärskrog 2019 går till restaurang Symbios

Väldigt många medier har skrivit om årets pris och pristagare, roligt tycker vi och passar på att säga stort grattis till Symbios.

Vi stannar kvar i Stockholm men flyttar oss till Östermalm. Under våren nästa år kommer ett nytt boutiquehotell till stan. Alldeles intill ”Hallen” eller Östermalms saluhall, öppnar Villa Dagmar. Men vi är inte så intresserade av hotell här på FoodFriends, däremot så gillar vi restauranger. Och det är därför superintressant att krögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson från Aloë skall driva hotellets restaurang. På den nya hotellrestaurangen blir det medhavsinspirerat med influenser från både Sydeuropa och Nordafrika. Restaurangen kommer ligga på hotellets innergård och man skall servera både frukost, lunch och middag, och varför inte lite sena cocktails.

Stort lycka till säger vi på FoodFriends.

Vi flyttar oss ytterligare en bit nordväst till Luntmakargatan, men den här gången kommer det lite tråkigare nyheter. Barbeque-restaurangen Low & slow smokehouse av Caroline Tiala och Benjamin Hensley måste tyvärr stänga igen. Konstigt nog inte för att det går dåligt utan på grund av att de blivit tvungna att göra sig av med sitt rökskåp. Rökskåpet som inte helt oväntat är hjärtat i deras krog ger ifrån sig avgaser som grannskapet helt eneklt inte kan leva med. Efter öppningen 2016 tog det inte lång tid innan grannarna började klaga och nu står det alltså klart att man grannarna vann och paret måste skrota röksåpet, vilket i sin tur leder till stängningen.

Vi på FoodFriends hoppas att paret hittar en ny lokal snart så alla nöjda gäster kan få sin dos av Barbeque. Vi hoppas på en ljus framtid för Caroline Tiala och Benjamin Hensley!
Fram tills sista dagen då restaurangen har öppet är den 21 december kan du passa på att besöka Luntmakargatan.

Innan vi lämnar Stockholm hinner vi med ett litet pit-stop på Odengatan. Där kan du från och med nästa vecka besöka Valhallabageriet. Visst ingen restaurang förvisso, men bröd är ju alltid bröd.. Nu vågar vi ta en ny riktning, säger Kasper Mokrosinski som tillsammans med sin fru Veronica äger butiken. I den nya butiken kommer det även finnas några platser att sitta, så man kan passa på att ta sig en liten fika medans man plockar upp sin favortlimpa.

Kasper säger i en intervju, ”Vi kommer att servera espresso och jobba med småskaliga kaffeproducenter. Kaffet ska vara minst lika bra som brödet. Det kommer att finnas grillmackor, bröd och bakverk” Öppettider för butiken blir sex dagar i veckan från klockan sju på morgonen.

Kul säger vi på FoodFriends, och såklart Lycka till!

En tågresa söderut nu och om det inte ligger några löv på spåret så kommer vi efter sex timmars till Malmö. Här börjar vi med att berätta om att en av Malmös mest ikoniska krogar hat stängt. Det är gamla Brogatan som slog igen nyligen. Tydligen så har ägaren hälsoproblem, det tillsammans med lite ekonomiska utmaningar har gjort att restaurangen nu är till salu. Det var utan någon direkt förvarning som det endast sattes upp en lapp på dörren som sade, ”Stängt tills vidare”, lagom till fredagens lunch skulle ta vid. Under 90- och 00-talet har Brogatan vart en av Malmös mest populära restauranger.

1991 utsågs krogen till årets krog av Nöjesguiden, och samma bedrift lyckades man med året efter. 2013 tog Hampus Ponné över och bytte namn på restaurangen till Gamla Brogatan som han drev vidare till 2017. 2018 tog Marcus Andersson över Gamla Brogatan, och nu får vi alltså se vem eller vilka som blir nästa krögare.

Vi på FoodFriends väntar med spänning.

Mera Skåne och Malmö nu när Raw Food Houses planer på ny kedja sätts ”on hold”.  Entreprenörerna Ljubo Mrnjavac och Greg Dingizian som i våra tog över företaget hade storslagna planer på en ny internationell vegetarisk satsning, där flera av restaurangerna skulle ligga i Malmö. Linda Persson en legend inom Rawfood i Malmö startade Raw Food House redan 2011. Först på Friisgatan för att sedan följa upp med samma koncept på Malmö Centralstation.
Men i våras sålde hon alltså den lilla kedjan till Ljubo Mrnjavac och Greg Dingizian. Tanken med de nya planerna är för Ljubo Mrnjavac och Greg Dingizian är snarare ett mentorskap och i en intervju med Sydsvenskan.se säger de att,

”Vi har nu kommit fram till att vi inte ska bedriva utvecklingsarbete, utan komma in i ett senare skede och hjälpa folk som har en beprövad affärsmodell. Vi har erbjudit personer som idag är anställda hos oss att bli egenföretagare och ta över lokaler”

Och man säger också att de fortsätter att bevaka den veganska matmarknaden, men “parkerar” varumärkena Agartha och Raw Food House. Jätteintressant tycker vi på FoodFriends, och önskar såklart stort Lycka till!

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!