Stor dag i det stora Äpplet - FoodFriends

Stor dag i det stora Äpplet

Nu har Michelin stjärnorna delats ut även i New York.

I år var det 15 år sedan man introducerade guiden i stan och för första gången har man utökat sitt område en smula. Tidigare i år annonserade man att listan som skall gälla för 2020 även kommer innehålla Westchester County. De hängivna följarna av Michelin guiden kunde snabbt lägga ihop ett och ett och kom fram till att detta beslut tagits för att man ville göra det möjligt att dela ut en eller flera stjärnor till Dan Barbers, Blue Hill at Stone Barns. Och ingen blev besviken, för det var precis vad som hände. Blue Hill fick två stjärnor. Det finns även en Blue Hill på Manhattan som har en stjärna.

Även koreanska Atomix blev en nykomling i kategorin med två stjärnor. Totalt finns det 14 restauranger med två stjärnor på listan. I gruppen med tre stjärnor är det samma som förra året. 5 stycken restauranger som kan kalla sig New Yorks bästa, dessa är: Chef’s Table at Brooklyn Fare, EMP (Eleven Madison Park), Le Bernardin, Masa och Per Se. Totalt finns det nu 76 krogar med stjärnor i området.

I det nya tillskottet Westchester blev det förutom Blue Hill, endast 8 stycken Bib Gourmands utdelat. Bland de lyckliga som fick ta emot utmärkelsen för bra värde hittar man bland annat, Jean-Georges Vongerichten’s Inn at Pound Ridge, Michael Psilakis’s MP Taverna i Irvington, La Panetière i Rye, the venerable La Crémaillère i Banksville, Tarry Lodge från Joe Bastianich i Port Chester, och X20 Xaviars på Hudson-floden i Yonkers.

Gwendal Poullannec som är internationell direktör för Michelin Guiden säger i en intervju, -”It’s the 15th year Michelin has published a New York City guide, and that factored into the decision to expand to Westchester”, “It’s a natural extension, we review the best places wherever they are located. We have known about Blue Hill at Stone Barns for many years.”

De finns dem som säger att det är bra att man utökar området, men att man kanske borde göra det till Hudson Valley och Long Island också, precis som San Francisco alltid gjort med ”the Wine Country” och andra områden söder om stan. Som svar på det säger Poullannec, ”We do things step by step”

Intressant att berätta är också att i nya Hudson Yards, som kostade drygt 25 miljarder dollar att bygga, finns två restauranger som endast omnämns och inte får ta emot någon stjärna, lite överraskande för vissa med tanke på Thomas Keller’s, Tak Room och David Chang’s, Kawi.

Läs mer och se hela listan via länken nedan.

Michelin Guide New York City & Westchester County 2020 Selection