TECH – Det verkar som storleken har betydelse. - FoodFriends

TECH – Det verkar som storleken har betydelse.

Text och Bild: FoodFriends redaktionen

 

En rykande färsk studie från Caltech, California Institute of Technology, visar på att människor har lättare att ta till sig en mindre meny än en stor. Forskning har länge visat på att vi vill ha mycket att välja på, men blir det för mycket blir vi bara frustrerade och får svårare att välja. Efter grundläggande studier med frivilliga vid ett test gjort vid Caltech presenterades volontärerna med antingen 12 eller 24 bilder, därifrån skulle de välja sin favorit samtidigt som forskare undersökte hjärnaktiviteten med en MRI-röntgen.
Det som framgick efter testet var att vi vill ha tillräckligt många val för att känna oss nöjda med utbudet men vid för många alternativ behöver hjärnan arbeta för mycket för att vi skall fatta bra beslut. Även om 12 kanske inte det ideala antalet så var det bättre i det här fallet, säger en av forskarna.

Mindre menyer med färre val ger dessutom köket mindre att hålla reda på samt ger mindre utrymme för svinn. Trenden de senaste åren har varit att gå just från stora menyer till kortare och mer fokuserade.

Länk till artikel: