FoodFriends

Uteserveringarna får öppna tidigare

I Göteborg har alltid dagen då uteserveringarna öppnar varit det som många ser fram emot på våren. Oavsett väder så har den dagen vart som en officiell start på en ny säsong. Och det må hända vara av tråkiga anledningar, men i år verkar det som öppningen av uteserveringarna tidigareläggs.

I ett pressmeddelande meddelas beslutet från Byggnadsnämnden som möjliggör att uteserveringar får uppföras från och med igår den 19 mars, istället för från den 1 april. Syftet är självklart för att underlätta för företag inom restaurangbranschen, som ser ut att drabbas hårt av minskat kundunderlag till följd av coronaviruset. Ordföranden för byggnadsnämnden, Hampus Magnusson (M) säger;

Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa näringslivet i denna mycket svåra situation. Detta beslut möjliggör för restauranger att redan nu öppna upp sina uteserveringar. Förhoppningsvis känner sig fler människor bekväma med att sitta utomhus”

Beslutet gäller för de restauranger som sedan tidigare har säsongslov inför 2020 och därmed kan öppna sina uteserveringar tidigare. Har man inte säsongslov sedan tidigare så måste man ansöka om lov, alternativt vidta bygglovsbefriade åtgärder. Vill man veta mer om uteserveringar samt vilka regler som gäller och tillstånd som krävs, kan man gå in på goteborg.se.

(Beslutet har fattats som ett ordförandebeslut men är avstämt med byggnadsnämndens gruppledare.)

Tillägg: Även Stockholms Stad meddelar under eftermiddagen idag fredag att man tidigareläggare öppningen av uteserveringarna.

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!