FoodFriends

Vad har du missat från Malmö? Det senaste svepet finns här.

Gabriel Hedlund tog hem segern i prestigefylld dansk kocktävling.
Den danska kocktävlingen ”Sol over Gudhjem” har de lokala kockarna länge regerat, men i år kom det en utlänning och tog hem hela tävlingen. Ingen mindre Gabriel Hedlund från Vollmers i Malmö. I en intervju med Sydsvenskan säger Daniel,
– Det känns jättebra. Jag var definitivt inte säker på att jag skulle vinna, jag trodde inte att resultatet blev så bra.
Namnet på tävlingen ”Sol over Gudhjem” kommer från ett klassiskt danskt smörrebröd med varmrökt sillfilé, vispad creme fraiche och citronmarinerad rödlök, den råa äggulan som det hela toppas med symboliserar solen över orten Gudhjem på Bornholm.

Men sedan tio år tillbaka är det även en kocktävling som går av stapeln varje år på ön Bornholm. Deltagarna visste om vissa ingredienser de skulle ha med, men väl på plats fick de även överraskningsingredienser som de var tvungna att använda i sin tillagning av förrätt och huvudrätt. – Daniel berättar att han var lite nervös fram tills för tre veckor sedan, men efter att han började träna och testa rätter, kände han sig mer säker.

Stort grattis till Daniel önskar vi på FoodFriends.

 

Bastard Burgers kommer till Malmö

För lite drygt en månad sedan skrev vi om den vegan-satsande hamburgerkedjan Bastard Burgers som berättade att de skulle öppna filialer på Arlanda och i affärsområdet Urban Escape i Stockholm. Nu har berättar de att dom även kommer till Malmö. Första restaurangen förväntas öppna i augusti, men fler restauranger väntas i Skåne i framtiden. Man siktar på att ha trettio restauranger under 2019. Tydligen har Hamburgerkedjan letat lokal i Malmö i mer än ett och ett halvt år men inte hittat något. Men nu hamnar dom i korsningen Kalendegatan/Stora Nygatan i en lokal som tidigare haft Woki och Satori som hyresgäster.

Man har fått mycket ros för sin vegansatsning, och man håller kvar i konceptet med sin veganska signaturburgare av Gustav Johansson, killen bakom matbloggen ”Jävligt Gott”. Andra orter som eventuellt kommer få en Bastard är Lund, Helsingborg och Kristianstad, men även på fler ställen i Malmö om allt går som det ska.

Lycka till önskar vi på FoodFriends.

 

Som med alla trevliga bjudningar avslutar vi med något sött.
Det gör vi genom att berätta att glassbaren Köld öppnar en pop-up på AB Småland mitt i Malmö i sommar. Efter ett stort kontrakt blev signerat med Coop tidigare i år har det möjliggjort att man både kan ha kvar sin butik på Möllan i Malmö och köra en Pop-up i sommar. Fördelarna med en pop-up är bland annat att lokalen redan har infrastruktur så man slipper göra allting från början säger Peter Svanberg, grundaren till Köld.

AB Småland var ett naturligt val, menar han. – AB Småland gör bra grejer. Bröd & Vänner levererar till dem och de har en schysst lunchbuffé. Förklarar Peter till Sydsvenskan i en intervju. Från och med den 1 juli har man kunnat välja bland sex olika smaker från kyldisken som är parkerad i kafédelen alldeles innanför entrén.

Smaskens säger vi på FoodFriends.

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!