FoodFriends

Vad skall jag som älskar kött göra i framtiden? Tips och Trick för en väg framåt (långläsning)

Största delen av mitt liv har bestått av mat, dryck till viss del men mycket mat. Jag har alltid vart nyfiken på mat från olika kulturer och har alltid fascinerats av djur och dess styckdelar. Jag har vart väldigt mån om vad jag äter och alltid försökt äta kött av bästa, för tillfället, kvalité. På sommaren var det jag som stod vid grillen och på vintrarna gjorde jag fonder för att passa till grytor eller så ugnstekte jag stora byten från en kyldisk eller saluhall. Jag åt gärna mitt kött rare eller åtminstone rosa. Jag åt ofta, gärna och mycket. Lamm, gris, nöt eller vilt, jag har alltid älskat kött helt enkelt.

Men som ni hör så passar inte den här livsstilen in så bra i nutiden. Den passar inte heller in så bra när man försöker träna på en relativt hög nivå, som jag gjort nästan hela mitt vuxna liv. Visst blir proteinintaget högt men ju äldre jag blir desto mer inser jag att min kropp inte orkar bryta ner köttet i den takt jag önskar, samt att jag missar mycket gott som också innehåller proteiner. Och när man läser på lite om träning och framförallt hälsa så inser man att kött inte är så bra, alltid. Men vad gör man om man älskar kött men man vill också värna om planeten? För det vill jag, det vill jag verkligen.

Detta handlar inte om att jag ha blivit varken vegetarian eller vegan, inte ens pescetarian. Det handlar om kanske de svåraste valen vi står inför just nu. I alla fall om man är som jag, man älskar både kött och mjölkprodukter. Men det är just de två, köttindustrin och mjölkindustrin som hotar jordens klimat, inte bara dom två såklart men det är de som är bland de lättaste att välja bort eller hitta alternativ till, i alla fall för mig. I den här artikeln kan man läsa hur mjölk och köttindustrin står för ca 14,5 procent av världens, vad de i artikeln kallar för ”Greenhouse gas emissions”, eller växthusgas utsläpp. Det låter kanske inte som så mycket, men det är mer än vad bilar, flygplan, lastbilar och fraktfartyg släpper ut, tillsammans!

Men allt detta vet du redan, du känner kanske redan både flygskam, köttskam och ”walk-of-shame” (skam). Och detta handlar inte om att jag skall försöka omvandla dig till vegan eller sluta äta vad du tycker är bra för dig. Men kanske ger det dig en ide om vad man kan göra om man vill dra sitt lilla strå till stacken inom just det här området. Eftersom vi måste göra drastiska förändringar kollektivt i världen för att det skall ha en tillräckligt stor effekt, enligt World Resource Institute. Så skall vi tillsammans minska konsumtionen av kött, lamm och mjölkprodukter med 40 procent. Så hur skall vi, du och jag, göra för att hjälpa till? Ja viljan räcker inte, vi måste såklart göra några aktiva val, och även om det bästa hade vart att bli vegan så har jag i alla fall inte det som krävs för att lyckas. Men minska mitt intag av ovan nämnda med 40 procent, inga problem.

Så här kommer några stabila tips på hur man som köttätare kan få plats i framtiden, känna att man gör sin del av slitgörat och dessutom inte helt tappar hoppet om sin gastronomiska tid på jorden.

Ät bönor, och mer bönor.
Lägg till bönor i ditt liv. Det finns betydligt fler bönor än vad du antagligen kan tänka dig.
Köp råa, färska, konserverade, lägg dom i en sallad, stek dom, koka dom gör vad du vill. Bönor innehåller otroligt mycket protein och är en fantastisk liten produkt som mättar och smakar gott om man orkar göra lite research om tillagning. I bönor räknar jag även in linser och kikärtor. Man kan även använda dem i grytor för att ersätta färs eller kött.
Och se alltid till att ha en burk i skafferiet, man vet aldrig när den kommer till användning.

Välj gryn eller Pasta med högre protein innehåll.
Som du säkert förstår så kan den här listan bli lång, Quinoa tycker många är bra och enkelt.
Men det finns även kamut, teff, råris, svart ris, rött ris och massa mer. Förutom proteiner så innehåller dessa små rackarna massa andra nyttiga saker.

Jag skall villigt medge att är det något som jag aldrig kommer sluta med, om jag så skall behöva bo i Mordor, så är det pasta. Pasta, pasta och pasta. Skruvar, Penne, långa, korta, präststrypare, (strozzapreti) pici, öron, (orecchiette) jag älskar all pasta. Ett tips är om du också älskar pasta, stek lite brödsmulor i olja och släng i istället för parmesan gör det lite roligt och nyttigare. Och vill jag minska kolhydratintaget något, vilket jag sällan vill, så äter jag gärna ”vanligt” ris. Basmati, arborio, eller jasmin. Visste du till exempel att om man gör egna ris-bars som man skall ha som träningstillskott, är fördelarna inte bara att det är lättare att släpa runt på än lite kokta pastafjärilar, utan även att riset lämnar väldigt få restprodukter i kroppen. Vilket gör att man inte känner sig så uppsvullen när man cyklar, springer eller simmar.

Lär dig tycka om Tofu
Ja den här är inte lätt. Om man är som jag, lite traditionell, så är tofu svår. Men det går, lika lite som jag trodde det gick att få Halloumi att faktiskt bli gott genom att grilla den hel och sedan skiva och äta med massa dyr olivolja, så går det att laga din tofu så den blir god, eller godare. Testa att para den med andra saker rika på smak gärna asiatiska smaker (tro det eller ej) Miso, soyasås, stark-sås eller kanske något annat gott fermenterat.
Om du tycker det verkar tråkigt eller jobbigt, lägg Tofu sist i raden med saker du skall implementera i ditt liv, ge dig själv lite spelrum.

Nötter och fröer
Råa, rostade, som nötsmör eller Tahini du vet säkert redan detta men ät som mellanmål eller i dressing eller bara som utfyllnad i varma och kalla sallader. Grymma!
I Sverige är det inte direkt svårt att få tag på nötter, men det kan vara svårt att göra dem till något mer är bara nötter. Så sök, det finns otroligt mycket roligt att göra.

Överväg Plant Based Meats
Det kommer inte alltid vara så enkelt som de köttfria alternativen hos de stora snabbmatskedjorna. Det kommer ta en en liten stund att vänja sig. Men det finns både vegofärs, vegobiffar och vegokorvar som faktiskt smakar gott. Man skall inte försöka jämföra dem med en Sugo al Carne från Emilia Romagna, eller en köttigt cheeseburgare från Bleeker st Burgers i London, eller en färsk salscicca från Toscana för då tappar man lusten, men det är inte därför dessa produkterna finns. Det skall inte ersätta dina köttiga rätter och vara ett alternativ. Dessutom är de veganska alternativen bättre för din hälsa än de andra. Har du dåligt med inspiration, kolla in de asiatiska köken.

Passa på att njut när du äter kött.
Det oavkortat bästa tipset till hur man lever ett liv med mindre kött och mjölk-produkter är att ta vara på det tillfällen då du faktiskt äter det du älskar så. Inte bara känner du att det blir värt att lägga en extra slant på bättre kvalité du får då i dig mycket bättre kött än om du skulle gå ut och vräka i dig det du håller dig borta från annars. Istället för en medioker kyckling-stirfry så satsa på en fin kalkonfilé eller varför inte hänga i köket och laga anka en kväll. Och istället för att äta blek bacon, masa dig ut och köp lite torkad skicka eller pancetta.  Använd riktigt kött i din gryta och avsluta kvällen med en riktigt illaluktande fransk ost.

Grönt
Jag har inte nämnt grönsaker här ovan, med det tror jag att du förstår själv om du kommit så här långt i artikeln, att grönsaker är framtiden och att det är vi som måste sätta kraven på butiker och handlare för att få rätt utbud till rätt pris.

Det finns massa tabeller och diagram på hur mycket man skall äta av vad, tabeller som kan visa dig att du kommer överleva även om du drar ner på ditt animaliska proteinintag. Gör det inte för svårt för dig, men lär dig att tänka på ett annat sätt. Fördelarna med att minska köttintaget är otaliga, men det finns en orsak som överträffar alla andra, vi har inget val! Vill vi ha kvar vår värld i ett rimligt skick i framtiden måste vi ändra våra vanor. Gör vi inte det nu när vi är anpassningsbara så kommer vi till slut bli tvungna. Och det finns få människor som gillar att bli tvingade till saker.

Buon Appetito

 

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!