FoodFriends

VÄRLDEN – Det vita och svarta guldet från marknaden i Alba

För alla er tryffelfantaster där ute kommer det nu goda och tråkiga nyheter.
Vi börjar med dom goda. Det har kommit mycket regn i norra Italien under den senaste perioden, vilket resulterat i att tryffelhundarna med sina ägare hack i häl har vart minst sagt upptagna. Det finns just nu ett överflöd av tryffel vilket gör att priset ligger på ungefär hälften av vad det gjorde förra året vid högsäsong. Detta innebär också att det blir en ”win-win” situation för alla inblandade eftersom även om priset gått ner för oss konsumenter, så har ändå tryffeljägarna så mycket att göra att de visar positiva resultat.
Maurizio Grazioso, en erfaren tryffeljägare från Alba i Piemonte säger till ”the Wall Street journal”, -om vi inte hittar någon tryffel spelar det ju ingen roll hur högt priset är, och vi vill att tryffel skall vara tillgängligt för alla, inte bara eliten.

Men detta betyder inte att tryffeln är direkt billig, utan anses fortfarande som något väldigt exklusivt. Efter den prissänkning vi sett den senaste tiden får man fortfarande räkna med att betala från runt 20–25 tusen kronor per kilo direkt på marknaden i Alba, för vit tryffel. Men om du nu har tänkt att gå ut och unna dig lite extra tryffel tänk på att du fortfarande inte kommer se den effekten du kanske hoppats på eftersom i samma takt som priset gått ner så har även efterfrågan ökat. Detta har i sin tur gjort att fraktkostnaden i viss mån ökat.
Tryffel börjar sakta men säkert bli dålig så fort den kommer upp ur jorden, och efter så lite som en vecka kan den bli oätlig. Så passa på nu!

Så till dom inte lika roliga nyheterna. Samtidigt som nyheterna om den vita tryffeln slår ner, kommer det även oroande nyheter om den svarta tryffeln och om tryffel i allmänhet. Forskare från ”Scotlands University Of Stirling” har lämnat en rapport som de kallar “A risk assessment of Europe’s black truffle sector under predicted climate change” vilket på svenska blir ”En riskanalys av Europas svarta tryffel, under hotet av förutspådda klimatförändringar”

I rapporten, som publicerades i ”Science of the Total Environment”, visar forskarna på att tryffelproduktionen kan komma att gå ner med 78-100% mellan 2071 och 2100 under det klimathot vi har i nuläget.
Eftersom det är otroligt svårt att producera tryffel utanför dess naturliga miljö, alltså i jorden, gör detta att tryffeln är väldigt utsatt inför förändringar i miljö och rådande klimat. Tyvärr stannar inte de dåliga nyheterna där utan enligt Paul Thomas från ”the Faculty of Natural Science” så kan nedgången av tryffelproduktionen gå ännu fortare ifall man räknar med alla andra faktorer som en klimatförändring för med sig.
Exempelvis skogsbränder, extrem torka och sjukdomar som kan drabba människor och naturen kan alla påskynda utrotningen.

#Hashtag Rädda tryffeln nu!!

Marcus Tenggren

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!