FoodFriends

Världens bästa ost är utsedd, och i år kommer den från USA!

Världens bästa ost är återigen utsedd. Den här gången kommer den från, lite oväntat från USA. Osten som vann heter Rogue River Blue och är från Rogue Creamery i Central Point, Oregon.

Sammanlagt tävlade 3800 ostar från 42 länder om det åtråvärda priset. Och även om förstaplatsen är åtråvärd, så kommer den stora belöningen i form av ökad försäljning. David Gremmels från Rogue Creamery säger att online beställningarna har ökat med 500 procent sedan utmärkelsen den 18 oktober. Även återförsäljare som Neal’s Yard Dairyand La Fromagerie i London och andra notoriskt duktiga osthandlare från både Spanien och Nederländerna har beställt osten. Mr Gremmels fortsätter och säger;

“I am taken aback”, “The award is resonating not only in our community but throughout the industry. We are excited to see the reach of the brand.”

Vad är då den vinnande osten? jo det är en säsongsbetonade, organisk blå mögel.
Gjord på komjölk som lagrats i grottor i 9-11 månader. Varje hjul omges av vinblad från Syrah-stockar, som i sin tur har legat i en päronlikör. Pris, ja den är inte billig, ett hjul väger strax under två och ett halvt kilo och kostar $235.

Rogue Creamery grundades på 30-talet av Tom Vella en italiensk immigrant. Inspirationen fick Vella från besök i bland annat Roquefort. Men sedan 2002 så äger Mr Gremmels företaget tillsammans Cary Bryant. Idag är de kända för sin blåa ost och sin cheddar, alla gjorda i små upplagor, för hand.

Förra året vann Norge, och året innan det så var det Storbritanniens tur. Men nu alltså USA, och Rogue River Blue är ingen ny uppstickare utan 2003 vann den “årets blåa ost” i London, och nio år senare vann den ”Best American Cheese” vid en ceremoni i Birmingham, England.

Mr Gremmels berättar att han tillsammans med sin personal valde slumpmässigt ut osten från ett större parti. Han var inte orolig att de skulle sälja slut på inventariet den här gången som 2003 när man vann bästa blåa ost. 2019 har man nämligen dubblat sin produktion, vilket tyder på stort självförtroende.

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!