Veronika – Nya restaurangen på Fotografiska New York! - FoodFriends

Veronika – Nya restaurangen på Fotografiska New York!

Fotografiska i Stockholm har varit en mötesplats för både foto-intresserade och matintresserade i flera år. Muséet som öppnade redan 2010 har hunnit med att växa rejält, först till Tallin och nu finns de även representerade in New York. Öppningen i det stora äpplet var satt till den 14 december, alltså i lördags och adressen är 281 Park Avenue South. I en ikonisk fastighet från 1894 vid namn “The Church Mission Building” har man nu färdigställt renoveringar och design för att välkomna ivriga gäster. Öppettiderna är mycket generösa med stängning 23.00 de flesta dagar veckan runt.

Men det är ju inte fotografierna som vi är mest intresserade av utan såklart utbudet av mat och dryck. I Stockholm har Fotografiska varit mer eller mindre synonymt med Paul Svensson och både beröm och priser har regnat över kocken med hållbarhet, svinn och miljö som ständigt närvarande fokus.

Så vem skall nu ta över i New York?

Utbudet skall delas upp i tre delar, de första två hittas direkt på entréplanet och ett café med namnet Café at Fotografiska. Här skall man kunna få sig en sallad eller något lättare för att fylla på med energi. Till det tar man sig något att dricka från V at Fotografiska, ett inbjudande vattenhål som blir till en dynamisk cocktial-lounge på kvällarna. Men den stora och mest omtalade nyheten är såklart restaurangen. Den kallas ett ”Grand European Café” och går under namnet Veronika. Bakom den kreativa delen av själva bygget och genomförandet, samt driften, finns STARR Restaurants, och för inredning och design Roman & Williams.

Veronika hittar man på andra våningen av museet. Veronika är också namnet på fotografens skyddshelgon och i restaurangen med sin höga takhöjd, väl tilltagna fönsternischer och guldskimrande ljus ville man hitta en stil som viskar om Europas graciösa caféer från Wien och Berlin eller klassiska brasserier från gatorna i Paris.

Köksmästare och executive chef blir Robert Aikens tidigare från The Rainbow Room och Gastropuben The Dandelion i Philadelphia. Även om Aikens är brittisk ska man snarare kunna förvänta sig klassiska rätter som Chicken Kiev, Wiener schnitzel, franska sniglar och Lobster Américaine. Vinlistan kommer vara dominerad av Europiska viner och kommer överses av Charles Puglia som, tillsammans med Aiken och Becca Punsch som pastry chef, utgör ett fantastiskt team säger Stephen Starr från STARR Restaurants. Och även om menyn inte är helt spikad ännu så är det i alla fall klart att det kommer serveras både brunch, lunch och middag.

Starr har växlat upp den senaste tiden med både Electric Lemon i nya Hudson Yard, Equinox Hotel samt daglig drift av ”nya” Pastis sedan i juni.

Muséet satte 14 december som öppningsdatum, men man får vänta tills den 27 december för att prova på Veronika.