FoodFriends

Vinnaren av American Express Icon Award 2019 är utsedd, Grattis José Andrés

Endast sex veckor kvar till ”The World’s 50 Best Restaurants” awards går av stapeln den 25 juni i Singapore. Men redan nu har man utsett American Express Icon Award 2019 som är ett förvånansvärt prestigefyllt pris. American Express som är en av huvudsponsorerna till 50 Best. Vann gjorde ingen mindre än spanske José Andrés.

Priset delas ut till en individ som har gjort en utomstående insats för restaurangbranschen och är därmed värd ett internationellt erkännande, vidare har individen använt sin plattform och i sin roll som Köksmästare skapat medvetenhet och utveckling inom branschen, enligt Juryn.

I år gick alltså priset till José Andrés som två gånger tidigare även mottagit priset ”Time Magazine´s 100 most influencial People of the World”, där hans humanitära arbete fått internationellt erkännande. 2016 fick han ta emot ”The National Humanities Medal” av President Barack Obama vid en ceremoni vid Vita huset. Och 2018 blev han utnämnd till ”Humanitarian of the year” av The James Beard Foundation, för hans insats vid ”World Central Kitchen”, en non-profit organisation som bistod med nästan fyra miljoner mål mat till överlevande efter orkanen Maria som slog till mot Puerto Rico 2017. Han skrev senare en bok om hela projektet som blivit en bästsäljare hos New York Times. Boken heter, ”We Fed An Island”

När det kommer till Jose´s restauranger har han nyligen breddat sin repertoar med Jaleo. Hans första ställe inne i Walt Disney World Resort i Florida. Men kanske mer känd på senare dar för hans drygt 3500 kvadratmeter stora Mercado Little Spain som ligger i New York´s Hudson Yards developement. Här kombinerar José spanska restauranger, barer och matstånd tillsammans med en liten marknadsdel med försäljning, allt under ett och samma tak. Stället har kallats ett kärleksbrev till Spanien, och inspirationen kommer från alla de ”mercados” som man vanligtvis hittar i spanska städer. Hela projektet har varit ett samarbete med bröderna Ferran och Albert Adrià som han även arbetade tillsammans med på El Bulli, under starten av sin karriär.

Stort grattis till José Andrés och lycka till i framtiden önskar vi på FoodFriends.

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!