FoodFriends

Ytterligare en stor vinskandal avslöjad!

Söderut nu, för att snoka lite i vad som hände med den vinskandalen som precis avslöjats. Hela vägen till Italien och till Oltrepò Pavese. Inte det mest kända vinområdet i Italien men tydligen känt nog för att folk med dålig agenda skall försöka lura törstiga kunder.

Oltrepò Pavese är som flera andra vinområden dominerat av en flod. I detta fallet floden Po som rinner genom delar av nordvästra Italien. Oltre som här betyder andra sidan och Po som är floden, blir på andra sidan floden Oltrepò. Området tillhör Lombardiets region, har man inte så bra koll på Italiens geografi kan man säga att det ligger strax sydöst om Piemonte inklämt mellan städerna Milano i norr, Genua (Genova) strax sydväst och Parma sydöst. Området kallas ibland för the Tuscany of the North of Italy, för sin topografi med rullande kullar, Medeltidsbyar, panorama-vyer och för sin autentiska mat och dryckeskultur.
Oltrepò Pavese är det största vinproducerande området i Lombardiet och ett av det största i Italien. Man odlar till största del Pinot Nero och vingårdarna ligger utspridda överallt. Området är även mycket känt för sin bubblande ”frizzante” och ”spumante” där Bonarda är mest känt.

Hur som helst tillbaka till fuskarna. Nu har man alltså lyckat få fast bedragare som förfalskat över 1 miljon liter vin.  De har använt sig av socker, artificiella tillsatser och icke-organiska druvor. Utredarna som driver fallet menar på att förfalskarna har märkt sina viner med antingen DOC (Denominazione di origine controllata) eller IGT (Indicazione Geografica Tipica), vilket inte är ok med de regler och föreskrifter som finns om vad vinernas får innehålla. Förutom socker och konstgjorda tillsatser så märktes även vinerna med ”organiskt” även om inga organiska eller biodynamiskt framställda druvor verkar ha använts.

Det verkar som planen var att öka inventariet hos Cantina Sociale di Canneto Pavese co-op, för att på så sätt få sålt sitt vin genom vanliga kanaler. En Cantina Sociale är ett ställe dit italienarna åker för att köpa mestadels sitt bordsvin, Sfuso, alltså på tapp, men det säljs även viner av högra kvalité. Och enligt ”The Drinks Business” så lyckades dessa förfalskare producera hela 219,969 gallons med vin, eller över en miljon liter.

De som lyckades avslöja kuppen sägs vara Guardia di Finanza, som är en militärt organiserad poliskår som är underställd finansministeriet (Ministero dell’economia e delle finanze) och skiljer sig därmed organisatoriskt från Carabinieri som utgör en självständig del av Italiens militära försvarsmakt.

Avslöjandet kom i Il Giorno, en italiensk dagstidning och de säger att bland de anklagade finns bland annat en 63 årig vinmäklare, en 46 årig president för Cantina Sociale di Canneto Pavese co-op samt en 65 årig oenlogist och före detta president för ”the Lombardia-Liguria winemakers’ association”. Guardia di Finazia understryker i ett uttalande att förfalska vinprocessen i sig kan leda till fängelse. Konstigt nog var det inte längesedan en liknanden händelse uppdagades i Oltrepò Pavese vilket betonades av åklagaren Giorgio Reposo när han sa;

“It is painful to note that, just a few years since the last investigation into false DOC wines in Oltrepò Pavese which involved around 200 people, lessons have not been learned”

Och med tanke på att det var bara några år sedan som dokumentären ”Sour Grapes” släpptes om den unga och mycket välbärgade Rudy Kurniawan som lyckades lura hela vinvärlden länge innan han åkte fast, är det konstigt att försöken att lura allmänheten fortsätter. Rudys tekniker och tillvägagångsätt liknar tydligen de italienska bedragarnas, dock verkar de inte ha hans detaljerade kunskaper om viner på ett lika brett plan.

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!