104 krögare bakom upprop i Malmö - FoodFriends

104 krögare bakom upprop i Malmö

Bakom uppropet som riktar sig till regeringen och medmänniskor finns krögare och restauratörer från hela Skåne. Tillsammans med Tareq vill de uppmärksamma om den omöjliga situation som regeringens dubbla budskap har försatt dem i. Det går inte att hålla restaurangerna öppna som vanligt när gästerna uppmanas att hålla sig hemma.

Vid pressträffen den 7 april klockan 14.00 i Gillsalen, Kockska Huset på Västergatan 2 vill branschen diskutera hur restaurangerna ska förhålla sig till det rådande läget. Bakom initiativet står kocken och krögaren Tareq Taylor, en av Sveriges mest framstående kockar. Tareq är aktuell med en ny kokbok “Favoriter” och driver restaurang Kockeriet i Malmö, Paul Taylor Lanthandel i Stockholm och Matfabriken Maten é klar i Lund.

Stödpaketen är inte tillräckliga

De stöd som regeringen erbjuder är inte tillräckliga menar Tareq. De ser bra ut i teorin men skrapar man på ytan kräver de flesta att man tar stora risker eller att andra också tar sitt ansvar till exempel fastighetsägare för att man ska få del av stödet. Dessutom bygger de i flera fall på att restaurangen ändå måste ligga ute med pengar och sedan söka ersättning i efterhand. Något som är näst intill omöjligt för företag med så små marginaler som i restaurangbranschen.

Regeringen måste ta ansvar

Som det är nu försätts restaurangerna i en omöjlig situation när de ska anpassa sina verksamheter efter rådande läge med tex take away. De behöver hjälp för att kunna klara sig igenom det här och anpassa sig efter rådande regler.

Vi kräver att regeringen tar sitt ansvar och agerar så som de har gjort i våra grannländer så att vi kan överleva och ta det samhällsansvar som vi och allmänheten kräver skriver Tareq.

Om regeringen istället beordrar en kontrollerad nedstängning kan vi rädda tusentals företag och hundratusentals existerande jobb. Allt annat vore gravt tjänstefel av vår regering menar han.

Gör som grannländerna

I Europa och våra Nordiska grannländer har regeringen insett branschens betydelse och tar kostnaderna för 75-100% av företagens förluster. I Danmark finns ett system som låter företag som drabbas av beslut som staten tar, till exempel mötesrestriktioner, att ansöka om ett stöd för de inkomstbortfall blir en konsekvens av sådana beslut.

Staten behöver således inrätta ett system liknande det danska så att företag kan ansöka om sådant stöd. Dessa åtgärder, tillsammans med att påverka i hyresfrågan så att fler fastighetsägare tar sitt ansvar, är nu prioriterat.

Så vi ställer frågan igen, ska vi ha öppet eller ha stängt? avslutar Tareq.