Årgångsvin och Krabbfiske i Bovallstrand. Krögarparets Barndomsdröm som Blev Sann. - FoodFriends

Årgångsvin och Krabbfiske i Bovallstrand. Krögarparets Barndomsdröm som Blev Sann.

Vi på FoodFriends gör inga recensioner av restauranger. Ibland skriver vi kanske om en restaurang som gör något annorlunda eller har en fascinerande stil eller inredning, men renodlade recensioner lämnar vill till andra. Däremot gillar vi att belysa människor som gör eller gjort något som anses drastiskt eller annorlunda. Sedan ett tag tillbaka har vi följt Anders och Jenny Främberg som lämnade sina lysande restaurangkarriärer, bostadsrätt och föräldraledighet i Göteborg för att följa sin dröm om en västkustkrog i Bovallstrand. Den här artikeln handlar om att både hitta hem och hitta balans. Att följa sina instinkter och ta de möjligheter som kommer ens väg.

Det är någonting härligt med atmosfären inne på en säsongsstängd restaurang. Speciellt en restaurang som man vet är väldigt populär när den har öppet. Det känns lite som att vara bakom kulisserna på ett event, som att man får se något som inte de andra får se. Det går inte att jämföra med ett stängt kontor eller en stängd butik. Där är det bara stängt, men här är det som väggarna talar om goda minnen, trevliga middagar och fantastiska restaurangupplevelser. Ni vet säkert vad jag menar. I just den här restaurangen skapas nya minnen varje säsong och det nya ägarparet sedan 2016 kämpar otroligt hårt för att dom minnena skall bli så bra som möjligt. På hemsidan sammanfattar de sitt arbete.

Det fullt fokus på den redan så väl omtyckta krogen beläget på pålar över havet. På menyn finner du enkel men vällagad mat med fina råvaror samt färsk fisk och skaldjur. Vi jobbar även med en gedigen vinlista med fokus på USA och Frankrike.

Nu sitter vi här, i den stängda restaurangen i mitten av januari och pratar om servicefilosofin som man jobbar efter och varför det finns så få naturviner på vinlistan. Men för alla er som inte spenderat era somrar på Smögen under 00-talet eller har koll på vem som chefat på några av de bästa krogarna i Göteborg under åren så skall jag uppdatera er.

Anders ”Effet” Främberg
Van vid att folk jag träffar gärna berättar om sina senaste bedrifter blir jag förvånad när Anders avbryter mig och förklarar att vi måste börja från början, i Vara, just det i Vara. Orten på ”slätta” som omges av metropoler som Skara, Kvänum, Nossebro och Herrljunga. Orter som producerat ovanligt många duktiga restaurangprofiler som idag står bakom några av Sveriges mest hyllade koncept och restauranger. Det var här som Anders restaurangkarriär på började på riktigt, med restaurang Kronan. Tillsammans med sin gode vän Klas ville han starta ett ställe där folk skulle ha kul. Anders idéer fungerade tydligen för Kronan blev omåttligt populärt och folk från orterna runt omkring vallfärdade hit, just för att ha kul, och det hade dom.

Även om det begicks många misstag, både under service och i planering, var det en otroligt lärorik tid för Anders som formade honom och hans blivande karriär. Anders nästa stora projekt blev Lagergrens 2005. Krogen mitt på Smögenbryggan som redan då var ganska populär men som skulle nå nya höjder av fest ingen hade kunnat räkna med. Under de kommande åren skulle Lagergrens och L-Bar, (ovanvåningen) bli så framgångsrika att det ekade hela vägen till Huvudstaden. Till skillnad från många andra säsongsbetonade krogar så blev Lagergrens populärt under nästan hela sommaren och inte bara under veckorna i juli. Och enligt många var det just Anders delägarskap tillsammans med hans nätverk, driv, energi och engagemang som låg bakom mycket av framgången. Hans stora musikintresse har tagit honom till flera av landets största nattklubbar och han har gjort sig känd inom musikkretsar som en mycket kompetent discjockey. Anders gick efter devisen, vad vill man själv ha när man går ut? Och svaret blev fest. Fest blandat med riktigt bra mat och glad och proffsig personal. Här fick alla vara i rampljuset; vakter, diskplockare, kockar, bartenders och servis. Alla var viktiga och alla skulle må bra.

Efter flera år på Smögen blev det dags för Anders ge sig an Göteborg. Första riktiga stoppet blev SOHO. Ett ställe lite före sin tid i Göteborg. I lokalerna vid Kungsportsplatsen kunde man arbeta från sin dator, fika med sina polare eller titta på modern konst samtidigt som man kunde äta middag, gå på vinprovning eller äta söndagsbrunch. Under de framgångsrika åren innan SOHO stängde var Anders där i två år för att hjälpa till med rekrytering, utbildning och driva service.

Efter SOHO blev det Petter Stordalens flaggskepp, Post i Göteborg som satte klorna i krögaren från Vara. Som assisterande Restaurangchef och Event Manager gjorde Anders succé på det stora imponerande hotellet. Även här blev det drygt två år och Anders säger att åren på SOHO och på Post är vad som skapat honom till vad han är idag till stor del. Intresset för vin och service kommer definitivt från dom platserna.

Jenny Främberg
Jenny är länken till Bovallstrand. Hon kommer därifrån och känner till trakten. 2005 arbetade hon på vad som då var Bryggcaféet. Samtidigt gjorde Anders sitt första år på Smögen och det var bara en tidsfråga innan deras vägar skulle korsas. I Mars samma år blev de ett par. Under den otroligt hektiska midsommarhelgen flydde Anders Smögenbryggan för att hänga med Jenny istället. Och det var redan då, på midsommardagen 2005 som idén föddes om att en dag driva och äga Bryggcaféet i Bovallstrand. Jenny valde att ett par år senare börja arbeta tillsammans med Anders på Smögen. Tiden som restaurangchef på Lagergrens blev lärorik för Jenny även om hon samtidigt kände att Göteborg lockade. Så Jenny blickade söderut och hamnade i restaurangen på Hotell Avalon i Göteborg. Här trivdes hon som fisken i vattnet. Storstadspulsen, den välbesökta restaurangen med hög klass på maten och en gedigen vinlista var precis vad hon letat efter. Vinintresset tog fart likaså drivet att få använda sina kunskaper inom personalhantering och ansvar. Det tog inte lång tid innan flera av de stora restauranggrupperna fick upp ögonen från tjejen från Bovall och till slut var det Avenyfamiljen som kom med det avgörande budet. Restauranggruppens stora satsning på Tredje Långgatan behövde starka ledare och Jenny var precis vad dom letade efter.

I Mars 2015 kom Märtha, Anders och Jennys första dotter. Efter några månader av mammaledighet gick Jenny tillbaka till pulsen och de fullsatta krogarna på Tredje Långgatan. Jenny berättar att hon trivdes och fortsatte att utvecklas. Men en dag fick hon nys om att det gamla Bryggcaféet i Bovallstrand var till salu och i november samma år lades restaurangen officiellt ut till försäljning. I och med detta då förändrades allt. Hon förklarar att hon visste med en gång att när hon berättar om nyheten för Anders skulle det inte gå att stoppa honom. Och mycket riktigt blev Anders eld och lågor. Detta var precis vad han hade väntat på och förklarar att det kändes som en stor bit föll på plats i livspusslet. Efter finansieringen var klar presenterad de sitt bud som mottogs till slut.

Och under loppet av några månader bestämde sig Anders och Jenny för att köpa en ny krog, säga upp sig från sina jobb, sälja sin lägenhet och flytta till Bovallstrand. Men det dröjde inte mer än ett par månader innan Jenny började ana att en till överraskning kunde vara på väg. Och mycket riktigt, i början av 2016 fick paret det bekräftat att det skulle bli ytterligare ett barn. Senare samma år föddes Magda och samtidigt som man planerade inför sommarsäsongen insåg man att det var dags att skaffa större hus. Men turen kommer till dem som förtjänar det, och Anders sprang av en tillfällighet på ett perfekt hus, färdigrenoverat och klart för inflyttning. Dom slog till och där bor hela familjen idag. Dom skrattar båda två när dom berättar hur allt gick till och hur snabbt allt gick. Livet visar sig från sin bästa sida ibland förklarar Anders som tillsammans med Jenny är otroligt nöjda med hur allt spelat ut sig.

Krogen
Så vad har dom att jobba med? Jo en av de vackraste platserna längs med hela västkusten. Krogen ligger centralt i anslutning till torget. Samma torg som den här förmiddagen bjuder på snålblåst och ett par plusgrader, förvandlas till en av de få pittoreska västkustpärlor som finns kvar under sommarhalvåret. Det finns inte mycket till konkurrens i Bovallstrand utan vill man gå ut och äta eller ta sig något att dricka så får man gå till Bryggcaféet. Man kan ta emot cirka 70 personer inomhus och lika många ätande på uteserveringen. Publiken är en blandning av sommargäster, helårsboende och törstiga semesterfirare. Barn är mer än välkomna och organiserat krabbfiske är inte ovanligt. Till den här säsongen har man byggt en ny bar och skapat en ny avdelningen i lokalen ämnad för barhäng, dels för att det saknats innan, men även för att få ett bättre flöde till och från restaurangen. Även uteserveringen får ett litet lyft inför sommaren och man satsar ytterligare på baren på utsidan.

Men mycket av detta låter som flera andra västkustkrogar med höga ambitioner. Vad är det då som gjort att Bryggcaféet i Bovallstrand fått sådant uppsving efter att Anders och Jenny tagit över? Mycket handlar nog om deras filosofi om hur man skall driva krog. Anders förklarar hur han ser på det;

Det handlar om att vara sig själv, samtidigt som vi gör vårt bästa hela tiden, vi älskar ju service!

Jenny fortsätter och förklarar att det handlar om att hela tiden vara närvarande, att lära känna gästerna och ha ett bra förhållande till personalen. Gästerna skall tycka det är kul när man själv är på plats och vi finns alltid här för personalen om det dyker upp frågor eller funderingar. Vi sätter alltid gästerna först säger Anders, och “vi är skitnoga med service och vår personal.”

Vi försöker plocka mycket av vår personal från trakten och forma dem efter vår filosofi, säger Anders. Vi understryker alltid för alla som vi arbeta med oss att ”det vi skall göra, skall vi göra bäst”. Samma motto fortsätter i köket och det är viktigt att hummerfonden alltid smakar likadant och att man som gäst kontinuerligt ser kvalité i maten. Ansvaret för hummerfonden och kvalitén har Viktor Vansvik som varit köksmästare sedan starten. Anders brukar kalla Viktor för smakgeni, men det är inte bara hans palett som gör Viktor så viktigt, utan hans driv och engagemang och tillförlitlighet. Av en tillfällighet kommer strax därefter samme köksmästare in genom dörren. Han är där för att fila på nya idéer inför sommaren och för att sätta fonder. Där ser du säger Anders, engagemang! Viktor är inte bara kritisk för vårt varumärke utan även för våra stammisar. Om någon av dem kommer hit med en vän som aldrig vart här innan och rekommenderar fisksoppan så måste hen veta att den kommer smaka lika bra som hen är van vid när man rekommenderar en rätt, förklarar Jenny.

Vinet
Intresset som väcktes flera år tidigare har nu fått blomma ut för full. Och både på och utanför arbetsplatsen både pratas det om vin och provas det en hel del, och de senaste tre åren har man hela tiden försökt överträffa sig själva med bättre viner på listan än året innan. “Det känns som det är just vin som knyter ihop vår restaurangpassion och varför vi trivs så bra att arbeta ihop”. Anders som gått flera vinutbildningar står fortfarande fast vid vissa grundläggande åsikter.

“Ett gott vin, är ett gott vin” oavsett pris eller vem som producerat eller rekommenderat, förklarar han.

Han fortsätter och förklarar att något man satsar mycket på är sitt husvin, det är något man skall stå för och vi väljer alltid vin efter kvalité, inte efter pris. Och Anders understryker att hos oss kan man verkligen göra klipp, fantastiska viner som är tillgängliga för alla som är intresserade. Anders och Jenny gör alla inköp tillsammans och ser till att båda två har lika goda relationer till alla säljare och importörer.
De är mycket stolta över sin vinlista och tror att man har lagt ribban högt för andra krogar om de vill konkurrera. Det är inte bara gästerna som blivit glatt överraskade av rariteter på vinlistan utan även vinkunniga och representanter från leverantörer imponeras ofta, detta har gett positiva resultat och för ett par veckor sedan hade man sin första officiella Winemakers Dinner.

Så vad är det på den där listan som fungerar så bra på den lilla orten på västkusten. Jenny förklarar, självklart är det vita viner som dominerar. Sommar och västkust, vad passar bättre? Listan domineras av Europa och USA. Mest Frankrike men även många guldklimpar från Italien, Tyskland och USA. Torra Rieslings och Chardonnay, och självklart Chablis säger Jenny med ett stort leende. Det finns även några naturviner, men det är inget vi satsar på säger Anders. Vi känner inte att det är vårt starkaste område eller intresse så vi håller oss till vad vi gillar och tror funkar. Det är viktigt att gästen är involverad i vinvalet och vi finns alltid där för att hjälpa till om någon tycker listan känns lite övermäktig.

Det finns såklart även ett tillräckligt stort utbud av sprit och likörer, men man har försökt hålla antalet flaskor nere för att göra det enkelt för både personal och gäster. Hittills har man inte satsat på ölutbudet men i år utlovas roliga nyheter från lokala aktörer. Och det lokala spelar såklart en stor roll i privatlivet också säger Jenny. Eftersom vi bor här året om så försöker vi vara så insatta i samhället som möjligt. Vi försöker alltid vara engagerade i våra döttrars skola och stödjer alltid dom lokala producenterna först. Kontakten mellan handlare och leverantörer är mycket bra och vi alla jobbar mot samma mål.

Eftersom jag förstår att det var ett stort beslut att lämna storstaden med alla bekvämligheter, trygga jobb och mycket vänner ville jag som avslutning fråga om Jennys syn på valet hon ställdes inför.

Vår krog har varit en gemensam dröm sedan vi träffades 2005. Vi jobbade båda i branschen och jag körde säsong på Bryggcafét den sommaren. Man kan inte annat än att älska restaurangen och dess unika läge. Vi har flera gånger under åren drömt om att ”tänk om man någon gång skulle få chansen” men aldrig trott det var möjligt. Men så kom den på senhösten 2015, krogen kom ut till försäljning. Jag vågade nog först inte, vi hade precis fått vår första dotter och var trygg med jobb och lägenhet i Göteborg. Anders däremot gick ”all in” och gav sig inte förrän krogen var vår, man kan väl inte gå och prata om något man vill göra i 10 år för att sedan inte ta chansen när den väl kommer?

Om vi skall försöka sammanfatta vad det är som gjort att Bryggcaféet i Bovallstrand blivit så populärt de senaste åren så kommer vi ändå tillbaka till personerna bakom. Anders och Jenny Främberg. Några av de mest omtyckta människorna på västkusten. Och i och med den här, deras senaste satsning, går dom från klarhet till klarhet. Med deras gemensamma bakgrund och lokala expertis är dom precis vad som saknats längs de saltstänkta klipporna på västkusten. Puttrar man in i gästhamnen i Bovallstrand så möts man nuförtiden oftast av en fullsatt uteservering, fantastiska dofter från nylagad mat från lokala vatten samt till tonerna av internationell stämningshöjande musik. Oklart om konceptet ”After-boat” kommer ta fart men här passar det åtminstone bra in. Här vet man vad man får, avklätt och ödmjukt. Krogen, maten, vinet, och solnedgången alla spelar dom sin roll i att gästerna alltid skall vara lika nöjda. “2019 skall bli roligt. Man kan vara stolt nu, men man är aldrig i mål” avslutar Anders.