FoodFriends

Bestäm din egen alkoholhalt på ölen!

“Alcohol By Choice” kanske en självklarhet, att välja om man vill dricka någonting med alkohol eller inte, men i detta fallet gäller det någonting annat. Nämligen en ölkran där du som gäst kan välja om din öl skall innehålla alkohol eller inte. Den här kranen kan servera öl från ett och samma fat, men med olika nivåer av alkohol.

Så hur funkar detta då? Jo i teorin innehåller ett fat helt alkoholfri öl som sedan får en tillsats med helt smakfri alkohol. I detta fallet är det Sierra Nevade Pale Ale som sedan får alkohol som kommer från spannmål som tillsättning för att öka alkoholprocenten. Det här är såklart inte det mest eleganta sättet, men i praktiken så funkar det. Och nu lanserar ett företag från Colorado, USA ett liknande koncept fast i en mycket större skala, där barer och andra ställen där man kan beställa öl att tappa upp en öl med olika alkoholhalter.

BrewVo av Sustainable Beverage Technologies testar nu sitt koncept som de kallar för “Alcohol By Choice”. Systemet börjar med att brygga en koncentrerad alkoholfri öl med BrewVo’s patenterade process. Ölen som bryggs skickas därefter ut tillsammans med paket innehållande helt neutralt smakande alkohol till försäljningsstället. Vid servering går ölen genom deras “NexDraft Tap System” där även kolsyrat vatten tillsätts och vald mängd alkohol som bestäms av den som tappar ölen. Enligt grundaren Patrick Tatera, från Sustainable Beverage Technologies, blir det exakt samma öl, från samma ”batch” men med olika procenthalter.

Men även om det är ”samma” öl med en högre alkoholhalt så skiljer sig den här ölen från traditionellt bryggd öl. Tommyknocker Brewery från Colorado har testat deras ABC (Alcohol By Choice) system och erbjudit olika versioner av en orange IPA bryggt av BrewVo. Man har serverat både 1 procentig och 5 procentig öl och jämfört med BrewVo’s vanliga IPA som innehåller 6 procent.

Och som resultat säger Tommyknocker’s operations director, Steve Indrehus att även om man haft väldigt uppmuntrande första försök så kan inte systemet få fram lika god öl som originalet. Enligt Steve så är det för att det aldrig går att framställa lika god öl från en alkoholfri bas.

Men med det sagt så är det ju fortfarande så att om den som dricker ölen inte vet hur originalet smakar så finns det inget att jämföra med. Brew Vo har sitt eget märke, Neologik Brewing som kommer i versionerna ”amber”, ”wit” och en IPA, både med och utan alkohol.

Om detta kommer att slå stort och ta sig till vår sida av pölen återstår att se, men det är definitvt en intressant tanke. Speciellt för de som har sitt favorit-öl och ibland vill dricka med och ibland utan alkohol.

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!