Coronakrisen slår hårt mot besöksnäringen - FoodFriends

Coronakrisen slår hårt mot besöksnäringen

Besöksnäringen över hela Sverige rapporterar om minskad beläggning till följd av coronakrisen och HRF varnar för att upp emot 15000 restauranganställda kan bli utan jobb. Hotellgrupperna var först ut med storvarsel och fler förväntas följa efter. 

HRF rapporterar att 15000 anställda kan bli utan jobb och hotellen har börjat varsla. Nordic Choice, Scandic och Stureplansgruppen är först ut men fler förväntas följa efter.

Hotellen först ut

Enligt Benchmark Alliance har beläggningen på hotellen i Stockholm gått ner med 42% jämfört med 2019. Nordic Choice rapporterade om att 25 personer tvingats gå på Clarion Post i Göteborg till följd av coronakrisen med minskad beläggning. Vidare ser de över bemanningen i Danmark, Finland och Norge och har inlett förhandlingar med facket. Scandic följer tätt efter och uppges ha varslat 2000 personer och sänker lönerna för medlemmar i koncernledningen med 20%.

– Scandic för diskussioner med regeringar och myndigheter för att få stöd att omgående underlätta en temporär anpassning av verksamheten och därigenom begränsa den negativa effekten för våra medarbetare, säger Scandic Hotels Groups vd och koncernchef Jens Mathiesen till Besöksliv.

Restaurangerna drabbas hårt

Stureplansgruppen med 3000 anställda tvingas att se över verksamheten och säger att varslet kan drabba uppemot 20% av tjänsterna. Nattklubbar och de stora restaurangerna påverkas av förbudet om max 500 personer vid offentliga sammankomster och Stureplansgruppen förutspår en minskad omsättning för Stockholmskrogarna med 25%.

Visita beskriver läget som akut

– Det går inte att föreställa sig hur illa det är – vi har medlemmar som liknar läget vid en skräckfilm. Läget är nattsvart, just nu framför allt för hotellen. Vi var inne i en tydlig inbromsning av konjunkturen och så kom corona och det har eskalerat snabbt. En stor mängd bokningar faller bort.

Begär stöd från regeringen

Visita förhandlar med myndigheter och regeringen om stöd för besöksnäringen för att undvika massuppsägningar och konkurser. Bland annat begär man anstånd med momsinbetalningar, krispermettering utan löneansvar och halverad arbetsgivaravgift under 3 månader.