Den franske kocken Marc Veyrat säger nej stjärnor - FoodFriends
Peder Dinkelspiel September 26, 2019 No Comments

Den franske kocken Marc Veyrat säger nej stjärnor

En fransk kock stämmer nu Michelin Guiden. Anledningen han förlorade en stjärna.

Marc Veyrat är helt övertygad om att han förlorat en av sina tre stjärnor på grund av en sufflé. Hans Haute-Savoie restaurang, La Maison des Bois, fick i guidens utmärkelse 2018 tre stjärnor för hans alp-inspirerade matlagning. Men i januari i år 2019 när det var dags för ny utmärkelse så fick han ”bara” två stjärnor. Det är inte helt ovanligt att antalet stjärnor varierar från år till år, det kan komma en ny köksmästare eller så kan restaurangen byta meny eller koncept. Men Marc Veyrat håller inte med, han är helt säker på att det hela handlar om ett missförstånd gällande beslutet, och orsaken är en ost-sufflé.

Enligt Marc Veyrat så trodde inspektörerna från guiden att sufflén var gjord på cheddar, men egentligen kom den gula färgen från saffran. Avsaknaden av den tredje stjärnan var mycket irriterande och upprörande för Veyrat och hans personal. Och efter utmärkelsen så var Veyrat så upprdörd att han bad Michelin Guiden att bli borttagen helt från deras lista. Men Guiden sa nej och efter diskussioner med sin advokat så stämmer alltså nu Marc Veyrat Michelin Guiden, Veyrat vill att Michelin Guiden skall uppvisa, eller få fram, dokument liknande omdömen från gäster och kritiker som skulle stödja guidens beslut.

I ett uttalande säger Michelin Guiden;
“We understand Mr. Veyrat’s disappointment, and no one is disputing his talent, although we regret his unreasonable persistence in accusing and noisily communicating”, “We will carefully study his demands and respond calmly.”

Men Marc Veyrat är inte den första kocken att ifrågasätta guiden. 2018 så bad Sébastien Bras om att hans restaurang Le Suquet à Laguiole skulle få slippa bli omnämnd. Anledningen var att han ville ha möjligheten att tillsammans med sin personal experimentera utan att behöva oroa sig för ett godkännande från inspektörerna. Och hans förfrågan fick gehör, 2018 fanns han inte med. Dock blev han förvånad när han 2019 såg Le Suquet à Laguiole tillbaka i guiden, med endast två stjärnor istället för tre. Andra kockar som tackat nej eller stått upp mot guiden är, Andre Chiang med hans Restaurant Andre och Olivier Duet med hans Le Lisita som han ville göra om till en bistro och därmed förlorade sin stjärna.

Så det skall bli intressant i januari när de franska stjärnorna skall delas ut ifall La Maison des Bois är med och i så fall med hur många stjärnor.

Första mötet i domstolen är satt till 27 november.