Det verkar som Rosé is the new black! - FoodFriends

Det verkar som Rosé is the new black!

Kanske inte riktigt rätt tid på året att skriva om rosé, men när ett känt varumärke vill slå sig in på dryckesmarknaden kan vi inte undgå att uppmärksamma det. Roséviner har haft en brokig karriär de senaste åren, vissa säger att antingen gillar man det eller så gör man inte det. Medan andra hävdar att sådana uttalanden grundar sig i ett ointresse att ta sig ytterligare en del av den komplexa världen med vin. Jag personligen faller nog närmast den sista gruppen människor. Roséviner borde få mer tid i rampljuset tycker jag. Det finns en hel värld av rosa viner som alla har sina perfekta tillfällen och kan matchas med det mesta som serveras, beroende på karaktär, druva, region och producent. Men nu skall detta inte handla om rosé i allmänhet utan snarare en rosé i synnerhet, nämligen den som skall produceras av Chanel.

Som ett av världens främsta och mest erkända modehus, som dessutom har sina rötter i Frankrike, är det på tiden att man tar över en vingård i Provence. Efter mycket förhandlande har Chanel-gruppen förvärvat Domaine de l’Ile. Vingården ligger på den lilla ön Porquerolles alldeles utanför franska sydkusten nedanför Provence. Den organiska vingården på 75 tunnland producerar både vita, röda och rosé viner men den rosa juicen står för cirka 70 procent av den årliga produktionen.

Tanken är inte att förändra något utan att fortsätta med samma fantastiska arbete som den tidigare ägaren Sébastien Le Ber, stått för, detta uttalande från Nicolas Audebert, Chanels första vinmakare i en intervju med Wine Spectator.

“Sébastien has been looking to sell for two years. His choice to sell to us was because we aren’t coming in with a different plan… We don’t want to change the varieties, but the proportion could be slightly different.”

Audebert fortsätter, och han säger även att planen är att fortsätta fokusera på roséviner, men är förväntansfull inför att se vad man skulle kunna åstadkomma med en produktion av mera vitt. Enligt The Drinks Buisness, så kommer tidigare ägaren Le Ber fortsätta inneha en liten del av ägandet.

Detta är dock inte Chanels första äventyr i vinbranschen. Det privatägda franska företaget har fyra andra vingårdar. Chateau Rauzan-Ségla som man köpte 1994, Chateau Canon skaffade man 1996 och Chateau Berliquet sedan 1997 alla i Bordeaux. Det fjärde ligger i Kaliforniens Napa Valley, St. Supéry Estate Vineyards and vinery, som man förvärvade 2015. Men även om det är avsiktligt gjort eller inte så är detta Chanels första vingård med fokus på rosa viner, vilket tyder på att rosé kan få ett rejält uppsving de kommande åren, i alla fall tills Chanel kommer på andra tankar..