FoodFriends

Finalen i Årets Bagare närmar sig, 2020 har en internationell touch dessutom!

Snart är det dags att kora Årets Bagare. Mellan 9–12 Mars skall de sex finalisterna kämpa om den åtråvärda titeln. Platsen för finalen är även i år Göteborg och Nordstans käpcentrum. Som vanligt får bara professionella bagare delta och tävlingen arrangeras av branchorganisationen Sveriges bagare & konditorer med KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlén som sponsorer. I år blir det en extra internationell touch eftersom ferm av de sex finalister har vuxit upp i olika länder där det även fått sin utbildning, efter de lokala bagartraditionerna.

Finalisterna har sex timmar på sig att baka 150 bakverk var, men man har även rätt att dagen innan förbereda sina degar sin sylt med mera. Martin Lundell som är VD för Sveriges bagare & konditorer säger;

– Bageri är ett gediget hantverk i konstant förändring. Under tävlingen Årets Bagare får landets främsta bagare möjligheten att visa upp sina yrkesskickligheter och fortsätta att driva branschen framåt. Jag ser framemot att få ta del av bagarnas unika tappning av varje bakverk och särskilt ska det bli spännande att hur de väljer att tolka det hemliga momentet fullkornsbröd.

Det kommer ställas höga krav på precision och exakta mått samt form och vikt. Precis som många andra gastronomiska tävlingar så sker allt bakande framför en jury som betygsätter tekniken och själva utförandet, samt smakar på bakverken när de är klara.

Finalisterna i år är:
Ewa Winge, Kopparlundens bageri i Västerås
Maju Rull Tall, Desserterie och Catering i Linköping
Mohamad Khir Alshibani, Konditori Hollandia i Malmö
Montadar Kanbar, Bullar&Bröd i Stockholm
Paul Florian Ficard, Sandby Stenugnsbageri i Södra Sandby
Tobias Henke, Skeppsbro Bageri i Stockholm

En av de som gjort den största ”resan” för att ta sig till finalen är tveklöst Mohamad Khir Alshibani, som lämnade krigets Syrien för fyra år sedan. I en intervju med sydsvenskan säger Mohamad; –Jag har alltid velat bli bagare. Mitt bakintresse väcktes tack vare min familj och redan som tolvåring började jag baka på min farfars konditori i Damaskus. Min pappa och kusiner drev också konditorier. När jag blev äldre utbildade jag mig till bagare hos min pappa.

Mohamad jobbade på ett bageri i Syrien när kriget slog till, bageriet som startats av hans farfar och ha morbror fick stänga, och istället för att följa sin dröm om att öppna eget fick Mohamad flytta till Sverige. Han berättar för Sydsvenskan;

När jag först kom till Sverige jobbade jag på en restaurang men trivdes inte alls. Jag började söka efter de bästa konditorierna i Malmö och hittade Hollandia. Samma dag som jag klev in för att lämna mitt CV träffade jag chefen. Det visade sig att han behövde en bagare och det fick bli jag.

Nu tävlar han snart om titeln Årets Bagare och är en av de som kan ta hem 40 000 kr och en mixer,  med ett värde av 10 000 kr. Stort lycka till säger vi på FoodFriends till alla tävlande och ser fram emot en rafflande final i Göteborg.

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!