FoodFriends

Framtidens mat eller inte? Den Marmorerade Kräftan Som Tar Över Europa

Vill man få tag på en marmorerad kräfta så kan man gå in i en djuraffär i Tyskland och bara köpa en. Eller så kan man vänta till det blivit mörkt ute, hitta en lämplig sjö, tända pannlampan och vada ut. Det är vad Dr Lyko gjort i flera år, Dr Lyko är biolog vid tyska cancerforsknings centrum, han berättar att hittar man rätt sjö kan det bokstavligt talat svärma om kräftorna. En kväll när Lyko tillsammans med två kollegor hittat en lämplig sjö, vadat ut och börjat leta, fångade dom 150 kräftor, på en timma, med bara händerna.

Lyko har forskat om kräftorna de senaste fem åren och släppte mycket nyligen en rapport om just detta. Med vad som är det mest intressanta här är inte att det finns ett överflöd idag, utan att för endast 25 år sedan, fanns kräftan inte alls.

Vad som hänt är att en drastisk mutation i en ”vanlig” kräfta skapades en marmorerad kräfta. Just den här mutationen gjorde att den marmorerade kräftan har möjligheten att klona sig själv. Den här möjligheten gör att kräftan växer i antal hela tiden och den har nu spridit sig till nästan hela Europa och börjar få fotfäste på kontinenter även utanför Europa.
2007 kom den till Madagascar och idag finns flera miljoner marmorerade kräftor där, vilket gör att den till och med hotar den inhemska kräftan. Personer som Dr Lyko pratat med säger att en ensam marmorerad kräfta kan producera flera hundra ägg varje gång, detta i sig inte så ovanligt med i det här fallet gör kräftan det utan att ha parat sig, utan istället klonar sig för att producera ägg.

Tråkigt för oss är att ingen verkar ha tillagat kräftan och berättat om hur den smakar.
Dr Lyko som vanligtvis arbetar inom cancerforskning vill inte spekulera i framtiden för kräftan. Men om en kräfta kan mutera sig till en annan art som i sin tur kan klona sig själv, vad kan man dra för nytta med detta i en värld där organisk mat ”snart” tar slut?
Kan vi maximera tillväxten för arten utan att manipulera den? Är detta ett bättre alternativ till köttproduktion och köttkonsumtion som är en av världens kanske hetaste frågor idag?

Är Procambarus virginalis som kräftan egentligen heter, bara en produkt av vad vår värld skapat eller är den något som kommer finnas på framtidens menyer?

 

This Mutant Crayfish Clones Itself, and It’s Taking Over Europe (eng)
nytimes.com

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!