Hur länga skall den smaksatta ginen överleva? - FoodFriends

Hur länga skall den smaksatta ginen överleva?

För lite drygt 10 sedan sökte Sam Galsworthy från Sipsmith gin sin licens, han ville göra sin egen gin. Under dessa tio åren har det skett en markant skillnad i ginbranschen, framförallt i England, men det har även haft påverkan på resten av världen.

När Galsworty sökte sitt tillstånd 2009 så var det först gången någon sökte licens i London på nästan 200 år! Idag finns det fler än 25 destillerier i London som fokuserar mest på gin.
Den dåvarande otrendiga spriten nådde försäljningssiffror på nästan 2 miljarder pund förra året, endast i UK. Och från 2017 till 2018 ökade antalet destillerier i England från 170 till 205, på ett år!

Förutom den klassiska enbärs smaksatta, London dry gin, så finns nuförtiden ”gin” som smakar rostade marshmallow, viol, körsbär och det finns till och med gin som smakar lavendel och som ändrar färg vid kontakt med tonic. I England steg försäljningen av smaksatt och eller färgad gin med 751 procent förra året.

Detta har skapat reaktioner inom branchen. Dawn Davies från Whisky Exchange, en online återförsäljare, tycker nödvändigtvis inte att detta är bra för dryckesindustrin. Precis som med vodka, som också genomgick en liknande situation på 00-talet så brukar det visa på början av en nedgång, enligt Davies. Hon säger i en intervju, “When flavours start to dominate, it can signal the beginning of a decline. Brands need to be careful not to dilute their ranges with hundreds of flavours.”

Men Davies tillägger att det finns bra smaksatt gin också. Konsumenterna tenderar att vara trogna sin spritsort men inte alltid sitt märka. Så när Sipsmith lanserade sin orange och kakao gin var den omtyckt, men man skall tänka på att smaksatt gin egentligen likörer eftersom de har tillsatt socker och andra essenser eller färgämnen, säger Davies.

Människorna bakom barerna tenderar att tröttna lite när det kommer för mycket av en sak, som i detta fallet. Det var precis vad som hände för tio-femton år sedan när trenden med smaksatt vodka kom, för att senare dö. Enlig bartenders i London är det nu Rom som är hetast, med sin stora potential. Så kan vi vänta oss en trend med smaksatt Rom om några år då?

Man har inte det redan hänt?