INTE från ett Stenugnsbageri nära dig! - FoodFriends

INTE från ett Stenugnsbageri nära dig!

Det verkar som det har dykt upp en oväntad jäst som kan användas till bakning.
En jäst som skulle kunna göra toscanska mormödrar och jästhotellsägare i södra Stockholm gröna av avund. Den omtalade jästen kommer från antika Egypten och sägs vara 4,500 år gammal. För många skulle tanken på att baka med jästen inte vara aktuell eller speciellt passande. Men det tyckte Seamus Blackley, en fysiker, egyptenkännare och en av skaparna till Xbox, (tro det eller ej), men framförallt en amatörbagare. Så i söndags för två veckor sedan lite drygt så gav han sig på ett försök att baka bröd med den 4500 år gamla jästen.

Från twitter:

Two weeks ago, with the help of Egyptologist @drserenalove and Microbiologist @rbowman1234, I went to Boston’s MFA and @Harvard’s @peabodymuseum to attempt collecting 4,500 year old yeast from Ancient Egyptian pottery. Today, I baked with some of it…”

— Seamus Blackley (@SeamusBlackley) August 5, 2019

Lagom till att brödet hade svalnat och att Seamus hade postat sin tweet om processen och genomförandet hade det hunnit bli måndag morgon och under loppet av en dag hade tweeten blivit viral.
Detta hamnade i fokus hos många och i och med det dök flera frågor upp.

A, Var jästen verligen så gammal?
B, Hur gifter detta sig med till exempel kolonialism och lämplighet?
C, Och kanske det som de flesta frågade sig, hur/varför/och VA?

Några av dem som blev speciellt intresserade var eater.com.
Så dom sökte upp Blackley och hans kollegor från testet, Serena Love, Ph.D och arkeolog från Brisbane University och Richard Bowman, en mikrobiolog och doktorand från the University of Iowa.

 

Nedan kan du läsa intervjun, (engelska), som har blivit lätt redigerad, samt originalartikeln från eater.com

A Conversation With the Team That Made Bread With Ancient Egyptian Yeasteater.com