FoodFriends

Jakten på Sveriges bästa kvinnliga sommelier startar nu!

Jakten är åter igång, jakten på Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Tävlingen Lily Bollinger Award uppmärksammar Sveriges fantastiska kvinnliga sommelierer och hedrar samtidigt den legendariska champagneänkan Lily Bollinger, och nu är anmälan öppen. Än så länge är det ingen stress, anmälan är öppen fram till den 15e maj, med semifinalen den 1a juni. De som är intresserade och vill göra upp den ärofyllda titeln ”Årets Lily Bollinger” skall vara antingen professionella sommelierer eller studerande vid dryckesutbildningar.

Så vem var denna Lily Bollinger? Hon har kallats den legendariska champagneänkan efter att hon tog över chamapagne-huset efter hennes mans bortgång. Hennes födelse-namn var Élisabeth Law Lauriston-Boubers och hon föddes i närheten av den ikoniska staden Rheims i Frankrike. Hon drev det framgångsrika champagnehuset i 30 år mellan 1941–1971. Hennes väg in till Bollinger fick hon när hon gifte sig med Jacques Bollinger som då var General Manager och barnbarn till grundaren av champagnehuset, Jacques Joseph Bollinger. Under hennes tid som GM för Bollinger lanserade hon bland annat Bollinger RD, vintage 1961 och vintage Vieelles Vignes Françaises 1969. Dessa två viner gjorde att champagnehuset befäste sin plats på den internationella vinscenen. Efter hennes bortgång 1977, tog hennes brorssöner Claude d’Hautefeuille and Christian Bizot över driften av huset. Lily Bollingers mest kända citat var:

“I drink Champagne when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it — unless I’m thirsty.”

Projektledare för tävlingen som gått av stapeln sedan 2002 är Eva Nina Hammarskjöld och hon säger;

– Det finns otroligt många duktiga kvinnor i restaurangbranschen som vi vill uppmuntra att visa upp sina yrkeskunskaper genom att delta i tävlingen. En vinst har visat sig ge en ordentlig skjuts i karriären och är ett kvalificerat nationellt erkännande.

Just nu finns titeln i Göteborg, närmare bestämt hos Maja Hempel från Thörnströms kök. Maja säger att förra årets vinst har gett ett rejält uppsving för självförtroendet. Och hon lägger till att;

– Jag hade funderat länge på att tävla innan jag var med i Lily Bollinger Award, men inte riktigt vågat. Det var nervöst innan men när jag väl var på plats var det bara roligt! Vinsten i tävlingen har betytt enormt mycket för mitt självförtroende och har lett till att jag har fortsatt tävla internationellt.

Men det är inte bara den eftertraktade och ärofyllda titeln som lockar, utan även finfina priser.
Vinnaren av Lily Bollinger Award får en utbildningsresa till champagnehuset Bollinger och en Stålhästen-cykel. Cykeln i det här fallet symboliserar Lily Bollinger som alltid bevakade vingården från två hjul.

2020 års uttagstävling äger alltså rum den 1 juni, platsen blir Arvid Nordquists huvudkontor i Stockholm. Det hela avgörs i tre delar: ett teoriavsnitt, en blindprovning och ett praktiskt moment där svårighetsgraden kan jämföras med både nationella och internationella sommeliertävlingar. De tre tävlande som får högst poäng går i sin tur vidare till finalen i september.

Vill du anta utmaningen och anmäla dig, så kan du göra det via den här adressen, www.lilybollingeraward.se

För mer information eller övriga frågor om tävlingen, går det bra att kontakta:
Eva Nina Hammarskjöld, Projektledare, Lily Bollinger Award
E-post: info@evanina.se
Mobil: 073-075 00 62

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som likt Lily Bollinger verkar på en mansdominerad arena.

(Bilder av Lars Bredenberg)

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!