Latexhandskar förbjuds i ytterligare en stat på grund av risk för allergier - FoodFriends

Latexhandskar förbjuds i ytterligare en stat på grund av risk för allergier

Vare sig man går in i ett restaurangkök eller tittar på underhållning om mat och tillagning av mat, är det vanligt att man ser kockar från alla olika kulturer och kök, använda handskar. I Sverige är de vanligaste handskarna gjorda av vinyl, nitril eller latex. För er som inte arbetar i kök så använder man handskar som en barriär mot virus, bakterier, lukt och flera andra orsaker. Men alla handskar är inte helt problemfria och detta är något man uppmärksammat över hela världen. I USA tillexempel, där har man under en längre period noterat att användandet av latexhandskar är ett större problem än man trott innan. Och problemet är att det finns fler människor som är allergiska mot latex än man tidigare vetat.

Kök idag är fulla av latexprodukter men man behöver inte nödvändigtvis komma i kontakt med dem alla, handskar däremot kommer de flesta i kontakt med oavsett vilken roll man har i köket, och från och med januari så blir Kalifornien den sjätte staten ordningen som nu förbjuder latexhandskar helt. Och inte bara latexhandskar utan latexprodukter i kök överlag.

Är man allvarligt allergisk mot latex så får man göra stora omställningar i vardagen, latex finns till exempel i knapparna på din fjärrkontroll, i sulorna på dina sneakers, handtaget på hårtorken, yogamattan och till och med i visst papper som används till tidningar. Så det minsta man kan göra är att ta bort latexprodukter på arbetsplatsen.

Liz Knight jobbar som global ambassadör för Globalaai (Global Anaphylaxis Awareness and Inclusivity), en organisation som arbetar för förändringar som skall göra livet lättare och mer inkluderande på arbetsplatser. Och en av deras hjärtefrågor är just förbud mot latexprodukter i restauranger vid prepp och tillagning. Och det är bland annat hennes hårda arbete som gör att Kalifornien blir den sjätte staten i USA som förbjuder just latex i både handskar och andra produkter i köksmiljön från och med 1a januari 2020. I en nyligen gjord intervjun med BBC säger Knight,

“I try to talk to as many people as possible about latex allergies. The more people that know about it, the more things can change”, “I’m determined not to let allergies take away everything in my life, and I’ll work to improve things, not just for me, but for other people as well”

I USA beräknar man att cirka 6 procent av befolkningen lider av den här allergin, det låter inte som så många, men det är många miljoner. Och den siffran stiger till 17% när man räknar på folk som arbetar inom, vad den nya ”Senate Bill No. 677” kallar, “food facilities and retail food establishments.”. Man räknar med att hela 34% av barn som haft fler än tre operationer lider av latex allergi. Guvernören Gavin Newsom var den som nyligen skrev under Bill No. 677 och i den står bland annat,

”The more often a person comes into contact with latex, the more likely the person is to develop a latex allergy. There is no cure for a latex allergy, once a latex allergy develops, subsequent exposures to latex often dramatically increase the severity of, and result in smaller amounts of latex inducing, an allergic reaction. Those who suffer from latex allergies may suffer from cross-reactive food allergies or asthma.”

Bill No. 677 beskriver även alternativ till hantering och förslag till latexprodukter. Exempelvis att handskar och andra köksprodukter som kan användas skall vara gjorda av bland annat nitril, vinyl eller polyeten. Det finns även fördelar med handskar gjorda av dessa material, som att hållbarheten är bättre samt har en högre skyddsbarriär. Men framförallt så framkallar de inga allergiska reaktioner. Förutom Kalifornien så gäller samma regler i, Arizona, Connecticut, Hawaii, Ohio, Oregon och Rhode Island. Hur gör man på just din restaurang? Och vet du ifall det finns arbetskamrater som lider av samma allergier, kanske utan att veta om det?

Det finns alltid något du kan göra för att hjälpa till, inte minst ta upp ämnet med en chef eller kollega om du ser att någon kanske är utsatt. På den svenska marknaden finns det en uppsjö av alternativ till latexhandskar och latexprodukter. Det flesta stora leverantörer har flera olika alternativ i sitt sortiment. Tills en sådan lag skulle träda i kraft hos oss kan vi åtminstonde föregå problemet.