FoodFriends

Michelin Guidens stjärnor för 2020 är här!

Nu är årets Michelinstjärnor äntligen här! Guiden själva skriver på sin hemsida att ”after much speculation, the wait is finally over” men det känns inte som det har spekulerats så mycket innan. Inte mer än vanligt i alla fall.

Det är roligt att guiden för första gången lyckats ta sig ombord det hållbara tåget och delar i år ut ett pris det kallar för ”Sustainability Award” som mycket rättvist gick till Oaxen i Stockholm och Agneta Gren och Magnus Ek. Förutom utmärkelsen för hållbarhet delades det även ut två andra priser vid sidan om stjärnorna. Ett ”Welcome & Service award” som gick till Tina Kragh Vildgaard från Jordnær i Gentofte, Danmark, och ett pris de döpt till ”Chef Mentor award” som antagligen mycket välförtjänt gick till Rasmus Kofoed med sitt Geranium i Köpenhamn, Danmark.

Så till stjärnorna då. Michelingalan hölls i Norge, närmare bestämt i Olavshallen Concert Hall i Trondheim. Stora delar av Nordens restaurangelit hade samlats för att lyssna på Gwendal Poullennec, internationell direktör för Michelin Guiden, när han välkomnade de nya innehavarna av de prestigefyllda små röda stjärnikonerna till familjen. Och enligt guiden själva var det Danmark och Norge som gick bäst.

Men vi börjar i toppen, Norden har kvar två stycken tre-stjärniga krogar. Geranium i Köpenhamn och vårt eget Frantzén i Stockholm. Var är Maeemo undrar några av er då. De håller på att byta lokal så i år blev det inga stjärnor för Oslo-ikonen. Det finns gott om tvåstjärniga krogar i Norden nuförtiden och de allra senaste tillskotten är;

Alchemist, från Köpenhamn som gick direkt till två stjärnor.

Jordnær, från Gentofte som innan hade en stjärna.

RE-NAA, från Stavanger, även de gick från en stjärna.

Aloë, från Älvsjö utanför Stockholm har nu två stjärnor istället för en.

Som kommentar till de nya två-stjärnorna sa Gwendal Poullennec:
“While they are all very different, what they share is a real passion for sourcing and seasonality. Alchemist is a 50+ course immersive experience which brings plenty of originality to the table; Jordnær sees well-crafted, delicate dishes; Aloë brings together flavours from around the globe; and Re-Naa focuses on precise, creative cuisine”

De nya tillskotten på listan med en stjärna blev sju stycken, varav fyra ligger i Norge. Både Finland, Island och Sverige fick var sin ny enstjärna.

Bare, Bergen
Omakase av Vladimir Pak, Oslo
Speilsalen, Trondheim
Under, Lindesnes

Inari, Helsinki

Dill, Reykjavic

Etoile, Stockholm

Kommentaren från guiden om dessa löd:
”The One Stars provide plenty of variety too. Inari serves largely plant-based dishes, Dill serves small dishes which pack a punch, and Etoile offers intriguing global cuisine. The four Norwegian Stars are all very different too: Bare has an organic focus; Omakase by Vladimir Pak is a Japanese counter dining restaurant; elegant Speilsalen sits within a luxurious hotel; and the unique Under is submerged under the sea and offers stunning views of the sea life. 

Så för att sammanfatta ställningen så har nu Danmark en restaurang med tre stjärnor, Geranium.
De har sju stycken två-stjärniga krogar, Kadeau, AOC, Jordnær, KOKS, Henne Kirkeby Kro, Alchemist och sist men absolut inte minst NOMA. I Danmark finns nu arton restauranger med en stjärna, (bland de arton finns inte Amass med, just saying)

Norge har alltså ingen tre-stjärnig restaurang just nu, men efter gårdagskvällen har man en restaurang med två stjärnor, RE-NAA, från Stavanger. Men man kan däremot stoltsera med tio en-stjärniga.

Finland har sex stycken restauranger med en stjärna. Och Island har en en-stjärnig restaurang.

Så hem till Sverige då och hur ligger vi till. Jo förutom vår internationella stolthet Frantzén med sina tre stjärnor, kan vi visa upp fem två-stjärniga krogar. Vollmers i Malmö, Daniel Berlin, Skåne Tranås, Oaxen Krog, Stockholm, Gastrologik, Stockholm och till sist Aloë, Älvsjö.

Vi har också tolv stycken restauranger med en stjärna, och det är först här som Göteborg är representerade med fem krogar. Om någon tycker det låter snålt så glöm inte att Fäviken och Volt har stängt, och Upper House i Göteborg har slutat med sitt lyxigare koncept. Viss saknad dock kan komma från Bloom in the Park och Mathias Dahlgrens Matbaren som alltså inte fick någon stjärna i år. Enligt Bloom in the Park så var det väntat och ingen överraskning säger de i en intervju med sydsvenskan.

Vi på FoodFriends säger stort grattis till alla som nått framgång. Det är fantastiskt att se drivet och engagemanget som lyser över hela Norden. Keep up the good work!

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!