FoodFriends

New York och Los Angeles först ut i USA

Igår söndag kväll svensk tid kom beslutet från New Yorks borgmästare Bill de Blasio att stänga restauranger, barer, kaféer, nattklubbar, biografer, teatrar och konserthallar. I ett uttalande sa De Blasio att det var ett ”wrenching decision” att stänga vad han menar representerar “heart and soul of the city.”

Det handlar om tiotusentals barer och restauranger. Men det är inte bara dom som måste stänga, tillsammans med krogarna så stängs även det allmänna skolsystemet, som är det största i hela landet. Allt detta görs såklart för att stoppa spridningen av Corona-viruset och för att skydda allmänhetens hälsa.

Men det är inte bara i New York man tar till dessa extrema åtgärder. Från Kalifornien i väst till Washington på östkusten kämpar nu beslutstagare om hur långt de skall gå med begränsningen för människors rutiner genom att hålla dem hemma eller minska deras möjligheter att träffa andra grupper människor. Det är många som drabbas hårt av åtgärderna och några som får ta den största smällen är just folk från restaurangbranschen. Även om mat för upphämtning går att handla samt att beställa utkörning, så representerar det endast en del av restaurangernas omsättning. Bartenders, baristas och servis står helt enkelt utan arbete, på obestämbar tid. Bill de Blasios uttalande igår kl 22.00 lokal tid löd;

“Our lives are all changing in ways that were unimaginable just a week ago”. “This is not a decision I make lightly. These places are part of the heart and soul of our city.”

De nya riktlinjerna utfärdade av, The Centers for Disease Control and Prevention, är rekommendationer som uppmanar både statliga och privata aktörer att ställa in tillställningar för fler än 50 personer, gällande de nästa åtta veckorna. Rekommendationerna gäller events som är både planerade och spontana i alla former som, konferenser, festivaler, parader, konserter, sportevenemang och bröllop.

I Los Angeles kom uttalande från bland annat borgmästare Eric Garcetti om att i stort sett samma regler gäller där. I LA råder nu ett nästan komplett förbud alla restauranger, barer, nattklubbar och andra ställen för underhållning att hålla öppet. Endast hämtmat och utkörning är tillåtet, fram till den 31 mars. Men det är självfallet inte bara NY och LA som tar till dessa åtgärder, genast direkt efter kom samma regler till Illinois, Ohio, and Massachusetts där man gick steget längre och håller endast det viktigaste samhällspunkterna öppna. Det är inte heller uteslutet att hela USA kommer se en total ”lock down” enligt Dr. Anthony Fauci som representerar den federala regeringen.

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!