Nöjesparkerna får inte öppna – hårt slag mot besöksnäringen - FoodFriends
Sofie June 23, 2020 No Comments

Nöjesparkerna får inte öppna – hårt slag mot besöksnäringen

Igår kom det tunga beskedet från regeringen att varken Liseberg, Gröna Lund eller någon annan nöjespark får öppna i år. Anledningen är att det inte går att garantera besökarnas hälsa på grund av covid-19. Tusentals unga står nu utan jobb och nöjesparkerna tappar miljarder i intäkter.  

Maxtaket om 50 personer som får samlas på samma ställe gäller fortfarande och något undantag blir det alltså inte för nöjesparkerna.

”Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka. Och vi har ansvar att se till att smittspridningen inte tar ny fart i Sverige.” säger Mikael Damberg till TT.

Många frågar sig hur det kan vara mer okej med överfulla badstränder än en kontrollerad parkmiljö där företagen har vidtagit åtgärder för att upprätthålla säkerheten. Regeringen svarar att många grupper har velat ha undantag men att det är flera olika verksamheter som omfattas av förbudet.

Nöjesparkerna räknar med att tappa flera miljarder i intäkter och är förvånade över att regeringen inte gått på samma linje som grannländerna som valt att öppna upp samhällena mer och mer.

”Det slår enormt hårt mot vår ekonomi. Sommaren och högsäsongen är då vi drar in nästan hela årets omsättning. Det får enorma konsekvenser. även om vi har en väldigt stabil ekonomi i grunden så blir det smärtsamt för oss”, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg, beskedet..