FoodFriends

Ny bitter på marknaden inför aperitivo-säsongen

​Snart är det vår, och det betyder att Apertivo-säsongen drar igång på allvar. De senaste åren har intresset för bitters ökat markant med både Campari och Aperol-baserade drinkar, men framförallt ser vi fler och fler klassiska bitters och små producenter vinna mark. Den senaste nyheten kommer från det familjeägda företaget Carpano och är en ny röd bitter med namnet Carpano Botanic Bitter. Enligt Carpano står den för kvalité och tradition och kommer passa bra in i apertivo-trenden med sina naturliga ingredienser och moderna karaktär.

Carpano är dock inget nytt företag, deras italienska anor går hela vägen tillbaka till 1786. I vissa kretsar har de gjort sig kända som producent av den första vermouth som såg världens ljus. Idag ingår Carpano i samma koncern som Fratelli Branca, som även det är ett familjeägt företag från Italien.

Erik Möller arbetar som Brand Manager hos Fratelli Branca på Altia Sweden, han har sett hur intresset för framförallt röda cocktails ökat. Enligt honom är gästerna idag mycket medvetna om vad det dricker samt letar efter kvalité. Och eftersom det är vanligt att gästerna vill ha något med en lägre sockerhalt så tycker Möller att Carpano Botanic passar bra. Erik Möller berättar;

– Det är väldigt roligt att få lansera ett nytt alternativ av röd bitter på marknaden. Carpano Botanic Bitter består av 10 olika örter och växter, naturliga färgämnen och är vegansk. Jag tycker att det mest spännande med drycken är att den har en modern prägel och passar perfekt med hur man idag kryddar gin, som ofta används i cocktails med röda bitters. Jämför man den med liknande produkter tycker jag att man upplever den piggare, mer elegant och med en perfekt balanserad bitterhet.

Så vad skall du beställa nästa gång du är på Aperitvo? Eller vad passar om du skall vara värd för lite hemma-mys? Det finns så klart klassiker som Negroni och Americano, men det går även mycket bra att köra enklare drinkar med en bitter som bas, sodavatten eller apelsinjos, och lite finare garnering.

Brand Ambassador för Fratelli Branca, Patrik Tapper tycker sig se att många är intresserade av Apertivo och han säger;

– Det har under årens lopp inte funnits så många alternativ av röda bitters på marknaden. De inom branschen som har testat den nya lanseringen menar att produkten upplevs som en fräsch och pigg röd bitter, ett modernt komplement helt enkelt. För mig känns det som att 230 år av dryckestradition nu kulminerar i och med Carpano Botanic Bitter.

Vill du prova själv så finns Carpano’s Bitter redan på Systembolaget och blir din för den ”nätta” summan 319sek, om du har åldern inne såklart.

Cin Cin!

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!