FoodFriends

Nya alkoholfria alternativ på Systembolaget från och med idag

Lagom till våren kommer det nya tillskott till systembolagets alkoholfria uppställning. Idag den 2 mars lanserar man en öl och en Spumante. Trenden att välja alkoholfritt har under de senaste åren ökat i ett stadigt tempo. Det är längre ingen trend utan snarare ett faktum att den svenska befolkningen fördrar att ha ett stort utbud av alkoholfria produkter att välja mellan.

Det är framförallt öl som sålt bäst. Idag är systembolagets utbud av alkoholfri öl nästan lika stort som det vanliga sortimentet, beroende på vilken butik man besöker såklart. Siffrorna kommer från Systembolaget själva och de rapporterar även att sedan 2012 har försäljningen av alkoholfri öl ökat med 248,8 %. Den stora ökningen av det alkoholfria utbudet beror enligt vissa på att det går att behålla smaker och aromer i ölet även utan alkoholen.

Ölen som lanseras nu är Maisel’s Weisse Alkoholfrei, en alkoholfri veteöl från Tyskland. Ölen har vunnit flera tävlingar internationellt och lokalt. Den har bland annat utsetts till bästa alkoholfria veteölen i European Beer Star och världens bästa alkoholfria veteöl i World Beer Awards. Ölet görs på ett klassiskt vis för att sedan avalkoholiseras, allt för att behålla de goda smakerna. Så vad har den för smaker då undrar du säkert. En tappad öl är grumlig och har en doft av aprikos och banan, kryddnejlika och pomerans. Den har en fyllighet och en liten beska. Och den blir din för strax under 14 kronor om du har rätt att handla på systembolaget.

Men det är inte bara öl utan även alkoholfritt vin som lyckats fånga konsumenternas uppmärksamhet.
Dock har man inte sett i närheten samma framgångar som med öl. De senaste åtta åren, sedan 2012 har försäljningen av alkoholfritt vin ökat med 53,3%, och i den siffran är det största delen alkoholfritt mousserande. Det vin som lanseras idag kommer från Oddbird, som vissa av er känner till som MRG Wines. Vinet är gjort på druvan Glera till hundra procent. Oddbird är en stor producent inom den här kategorin med ingen mindre än Richard Juhlin som samarbetspartner till bland annat Oddbird Blanc de Blanc och Domain de la Prade. Nu kompletterar de alltså med ett fint vin från Veneto i Norra Italien. Veneto är känt för sin produktion av Prosecco, och just detta vinet har avalkoholiserats med hjälp av osmos. Innan det så har vinet lagrats i 12 månader. Vinet har toner av gråpäron, grönt äpple, fläder och citrus. Enligt produktchefen hos Arvid Nordquist, Charlotte Oldne så är detta en premiumprodukt för Prosecco konsumenten. 79 kronor kostar det om man är aspirant.

Från och med idag skall vinet finnas tillgängligt hos systembolagets alla butiker, medans ölet som även det lanseras idag, kommer finnas hos cirka 220 utvalda butiker runt om landet.

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!