FoodFriends

”Plant-based tuna is now a thing”

Ingen har väl direkt missat att utbudet med plant-based produkter ökar konstant hela tiden. Produkter som går att få tag på både i butiker, restauranger och snabbmatskedjor blir bättre, enklare att förstå sig på och framförallt tillgängligare. Och inte nog med det, nuförtiden smakar många produkter dessutom mycket gott. Men något som länge saknats eller åtminstone inte fått så mycket uppmärksamhet är plant-based produkter för fisk och skaldjur.

För alla oss som gillar skaldjurspasta eller tonfisksallad så är det bra om utvecklingen går framåt även där och inte bara inom hamburger segmentet. Och kanske kan vi se en ökning på marknaden inom en snar framtid efter det senaste samarbetet blivit klart mellan Bumble Bee och Good Catch. Även om det är den amerikanska marknaden som tjänar mest på detta i första skedet så finns i alla fall möjligheten för inköpare hos svenska butiker att beställa produkterna i ett senare skede så vi får tillgång till samma produkter i Europa och Sverige.

Ett av de största namnen inom konserverad tonfisk i USA, Bumble Bee, har nu alltså kommit till en överenskommelse med Good Catch som har en mycket händelserik och framgångsrik period bakom sig. Good Catch är en start-up inom plant-based seafood segmentet. Deras framgångsrecept är att de omvandlar alg-oljor och vad de beskriver som ”proprietary six-legume blend” eller en egenutvecklad blandning av baljväxter, till en fisk-fri ersättning till tonfisk. I januari i år mottog Good Catch en investering från Genaral Mills på 32 miljoner dollar. Pengar som skall gå till att utveckla nya produkter samt möjliggöra deras expandering utanför USA:s gränser. En av medgrundarna till Good Catch, Chad Sarno sa tidigare;

“Plant-based tuna is the culmination of our experience as plant-based chefs, combined with our passion for healthy eating as well as animal and environmental welfare”, “We’re redefining seafood for omnivores and plant based eaters alike”.

Och nu har dessutom Good Catch en ny partner i Bumble Bee. I och med samarbetet har Bumble Bee lovat att använda sitt nuvarande nätverk för att ”få ut” produkterna från Good Catch till sina återförsäljare och även säkerställa att produkterna är prisvärda. Bumble Bee är ett stort varumärke inom fisk och skaldjurbranschen och har hittills endast erbjudit fiskbaserade produkter, men i och med detta samarbetet blir man det första företaget som arbetar tillsammans med ett plant-based fokuserat varumärke.  Jan Tharp, President and CEO för Bumble Bee Foods sa i ett uttalande:

“This partnership is a win for Bumble Bee, Good Catch, consumers and the health of our oceans. Bumble Bee has always been deeply committed to sustainable fishing and we have been actively working to manage fish stocks across our portfolio”, “It is critically important that as an industry we continue to find innovative solutions to decouple growth with environmental impact. Providing great-tasting alternative ways for consumers to enjoy ocean-inspired foods is a key pillar of our long-term commitment to ocean health.”

Bumble Bee har även dom haft mycket turbulens den senaste tiden, dock inte av samma positiva anledningar som Good Catch. I november förra året lämnade man in ansökan för konkurs med anledning av kopplingarna till de otillåtna prissättningsplaner man gjorde med sin konserverade tonfisk. USA:s justitiedepartement gav Bumble Bee böter på 25 miljoner dollar. Det tillsammans med andra privata stämningar gjorde att företaget valde att ingå i ett handelsavtal med taiwanesiska FCF Company Ltd. för att kunna överleva. Överenskommelse blev klar i slutet av januari i år och handelsavtalet sträcker sig enligt FCF över tre decennier.

Så gällande tonfisken då, vid tillfället då detta skrivs erbjuder Good Catch sin plant-based tonfisk i tre olika smaker, ”naken i vatten”, medelhavs-smak och olja och örter. Deras nya produkter väntas komma till den amerikanska marknaden till våren och på deras hemsida skriver de att ”Plant-based tuna is now a thing” Nu får vi bara hoppas att produkterna fungerar i verkligheten samt att de hittar till de europeiska och svenska butikerna.

 

Bild: Bumble Bee Foods

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!