VÄRLDEN – Kockrockens uppgång och fall? - FoodFriends

VÄRLDEN – Kockrockens uppgång och fall?

En modernare våg av arbetskläder till kökspersonal har dragit över världen de senaste åren.
Idag finns det flera företag grundade av kockar som designar kläder för alla kroppstyper och behov, som dessutom tänker på utseende och trender.

I en artikel från nytimes.com läser vi om kocken Natasha som alltid arbetat i en klassisk kockrock och de svart-vitrutiga byxorna. Kläderna har alltid vart för stora och är uppenbarligen designade för män säger hon. Problemet var inte bara att kläderna såg slappa och ovårdade ut när de var för stora utan ofta hängde kockrocken ner i maten och byxorna släpade i golvet.

Det var under sent 1800-tal som den klassiska kockrocken, (Chef’s White’s) med långa ärmar och dubbelknäppt front blev normen i alla kök som ansågs anständiga. Och även om tekniskt sätt vem som helst kunde bli kock på den tiden så var det definitivt vanligast att män valde yrket. Därav kläder sydda efter män.

Enligt Amy Trubeck författaren av ”Haute Cuisine: How the French Invented the Culinary Profession” och professor vid Universitetet i Vermont, så är Kockrockens ursprung lite oklart men Kockrocken var en uniform att bära i köket och anledning till dess vita färg var för att representera iden om en sanitär renhet under 1800-talet. Och även om kläderna ofta var gjorda av stel polyester som inte var speciellt passande i ett varmt svettigt kök, så blev just detta plagg standarden för de kommande århundradena fram tills för några år sedan.

Men idag är det annorlunda. Idag har både kockar och krögare tagit emot en ny stil och en ny estetik. Många som arbetar i kök letar inte bara efter någonting som sitter skönt och fyller sin funktion utan även ett plagg som ser bra ut med en design som funkar på alla kroppstyper. På flera krogar i USA har man tagit steget ännu längre för att personalen skall kunna fokusera på att laga mat utan störmoment. Danny Bowien, den inflytelserika kocken på Mission Chinese Food på Manhattan till exempel, började använda samma t-shirts som diskarna använde, redan för tio år sedan. Och på Kismet i LA föredrar nästan alla i köket t-shirt istället för den klassiska kockrocken. Man blir mer mobil och håller kroppstemperaturen nere, men det är också billigare ur driftsynpunkt enligt Sara Kramer, kock och ägare till Kismet.

En av de mest kända kockarna som inte följer normen är den nyss utnämnda super-krögerskan, och den första kocken i amerikansk historia att ta emot tre stjärnor som kvinna, Dominique Crenn. Dominique föredrad att laga mat i sina ”vanliga” kläder med endast ett förkläde.

Med tanke på alla öppna kök är det idag ett sätt för vissa att visa att man håller på traditioner, och för andra ett sätt att definiera sitt varumärke. Idag är en kock mycket mer än en matlagare. På flera restauranger där maten serveras direkt av kocken blir kocken en mycket större del av servicepersonalen. Kockar som nått stjärnstatus genom sitt matlagande och sätt att driva krog på har idag en helt annan plattform, genom tv-program och sociala medier.
Frågan är väl bara vad man skall göra med alla höga hattar nu när tiderna förändrats.