FoodFriends

Vinproduktion anses som grundläggande arbete på flera platser i världen, även under Corona-krisen

I vissa länder är all verksamhet förbjuden just nu medans i andra länder tillåts verksamhet som anses nödvändig eller grundläggande. Många skulle kanske hävda att vinproduktion inte är av den senare sorten men det håller inte Sydafrika och Nya Zeeland med om. Där anses vinproduktion och framförallt skörd som nödvändigt arbete. Flera länder runt om i världen håller butiker eller återförsäljare av alkohol öppna under corona-krisen, för att dom anses som just nödvändiga. Men gäller detta även produktionen eller framställningen av alkoholhaltiga drycker? Ja det verkar faktiskt så, om även i något mer återhållsamma former.

Sydafrika är ett av de sista länderna som ansluter sig till gruppen av länder som anser att framställning av vin är grundläggande. Men till slut bestämde man sig för att vin skall fortsätta produceras och säljas till butiker och handlare och även skörden är; “essential to prevent the wastage of primary agricultural goods”, som The Drinks Buisness skriver. Från början var inte vinodlare en del av de som hade rätt att fortsätta med sin skörd, utan de var som alla andra en del av den nationella ”lockdown” som råder i Sydafrika just nu. Men efter påtryckningar från samhällsgrupper som underströk det faktum att odlarna var mitt i sitt arbete med skörden som just nu pågår på det södra halvklotet, samt att man ville undvika att druvorna ruttnade hängande på stockarna. Christo Conrad från vinhandelsgruppen Vinpro säger;

“Our interpretation of this amendment is that the wine industry would be allowed to complete the harvest and also the necessary cellar processes to ensure that the crop is not ‘wasted‘ ”

En liknande bedömning gjordes på Nya Zeeland preics innan landet gick in i sin månadslånga ”lockdown”. Horticulture New Zealand lämnade ett uttalande som sa att all produktion av mat och dryck samt deras leveranskedjor skulle klassas som grundläggande. Och även Nya Zeelands vinodlare är mitt i skörden. Philip Gregan som är chief executive för New Zealand Winegrowers har säger;

“We’re obviously pleased, but there’s a very serious side to this and we have to live up to the expectations of the Government”

Även i Kalifornien där ännu inte skörden är i fokus utan snarare beskärning och underhåll av stockarna för att se till att druvorna är i det skick man vill, anses vinproduktionen som grundläggande. Förra veckan kunde man läsa i The San Francisco Chronicle att även om provningslokalerna i Sonoma och Napa är stängda så kunde vinerierna själva avgöra ifall de ville fortsätta med sitt arbete eller inte. Det resulterade i olika beslut från vingård till vingård. Vissa valde att fortsätta medans andra stängde igen tillfälligt. Chuy Ordaz Jr. från Palo Alto Vineyard Management sa till SF Chronicle att vinstockarna inte kommer sluta växa så om vi inte tar hand om dem kontinuerligt så kommer det bli otroliga problem med bland annat mögel.

Inte nog med det, till och med i Italien har arbetet med vinproduktionen fått fortlöpa där det varit möjligt. Enligt Wine Spectator, så har Italiens vinbönder fått arbeta extra hårt på grund av det varma vädret som kommit tidigare än vanligt. Sabrina Tedeschi från Tedeschi Wines sa till Wine Spectator

 “It is impossible to stop the work in the winery and the vineyards because nature is working anyway”

Det finns till och med de som säger att den här situationen som landet befinner sig kan ge viner med otrolig kvalité. Alberto Aiello Graci från den sicilianska producenten Graci säger att han och hans teams arbete bland rankorna just nu fokuseras på att minska varje vinstocks avkomma. Han lägger även till att, åtminstone kommer årgången som står på flaskan vara ett år ingen av oss någonsin kommer glömma.

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!