FoodFriends

En liten “nap” efter maten? inte på den här restaurangen i alla fall..

Är du en sådan där person som gillar en ”nap”?, alltså en liten stund då du får sluta ögonen och slumra till en liten stund. Är du kanske så pass bekymmerslös att du till och med tillåter dig en liten ”nap” även när du är bland dina medmänniskor? Hatten av i så fall, du verkar verkligen vara till freds med dig själv och din omgivning.

Om det finns någon stund på dagen då det är extra trevligt att ta några minuter för sig själv och låta tankarna, och allt annat för den delen, vila lite så är det efter lunchen. Oavsett när du tar din lunch så infinner sig en trötthet som ibland är svår att skaka av. Är det detta som är mat-koma kanske. Det är lätt att tro att matkoma endast kommer när man ätit för mycket, men så behöver det inte vara. Begreppet matkoma uppstår på grund av att när vi ätit och matsmältningen börjar så åker en stor del av vårt blod ner till magsäcken och tarmen för att hjälpa till att absorbera eller transportera produkter och matrester. Effekten blir då att vi har mindre blod i resten av kroppen vilket gör att man kan känna sig trött och dåsig.

Detta kan du påverka genom att äta mat med lägre halter fett och kolhydrater som gör dig tröttare än till exempel endast protein. Kolhydraterna gör att insulinnivån går upp och då släpps vissa aminosyror som letar sig fram till hjärnan. Aminosyran Trytophan blir i hjärnan en kemikalie, nämligen serotonin. Och serotonin gör att vi känner oss lugna och trötta.

Så varför denna biologilektion? Jo därför att en av de största aktörerna inom matbranschen som serverar mat, rik på kolhydrater använder din eventuella ”nap” efter måltiden som reklam.  Just det, när du trodde att du sitter där i ensam ro och låter kroppen ta hand om din senaste måltid, så blir du övervakad.

Det är Burger King som tillsammans med reklambyrån We Believers skapat en kampanj för att hedra ”mat koman”. Enligt AdWeek så är det Burger King Mexiko som står för initiativet och om man skall tro vad man läser så är det riktiga restaurangbesökare från Burger Kings restauranger som somnat till, speciellt efter stora måltider. Detta skall gynna försäljningen och spridningen av deras ”Kings Collection” av stora burgare.

Enligt dem själva så har de alltså tagit in fotografer som skall plåta de sovande besökarna med en caption som lyder; “They’re That Big”. Reklamen skall tydligen också berätta när och var bilden är tagen för enligt Burger King själva så håller de koll på kvitton som kan härleda vad folk ätit och när. Licens finns tydligen för reklamen att visas i USA, Latin Amerika och Europa.

Detta har såklart inte hänt i smyg, inte enligt BK i alla fall. Alla personer som blivit fotade blev direkt efter att de vaknat upp tillfrågade ifall de var ok med bilden och dess eventuella medverkan i reklamen. Däremot vill ingen berätta om människorna som blivit fotade fick någon ersättningen eller inte för ”arbetet” de utfört.

Hur som helst, håll ett utkik efter reklamen när den kommer, och håll ett öga på fotografer när du äter, man vet aldrig vem som smygfotar..

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!