FoodFriends

Fölk i Göteborg har Stängt. Ingen mer Folköl till Folket..

Nyligen kom nyheten att efter nästan två år av kämpande så får det folkkära Fölk i Göteborg stänga igen. Fölks affärsidé och koncept gick ut på att sälja hantverks-folköl av och från hängivna producenter.

Länge har Göteborg varit en stad som satsat mycket på sina lokala producenter och utbudet växer i både omgång och kvalité. Från början var det tänkt att Fölk skulle ha sin lokal i Majorna, Göteborgs Södermalmslika kvarter, även om det ligger i de västra delarna av staden. Inte riktigt lika trendigt, ännu, men ack så omtyckt av både hipsters, barnfamiljer och ambitiösa krögare. Men till slut blev det ändå innerstaden, närmare bestämt Kungshöjd och Hvidtfeldsgatan, man bestämde sig för. Här skulle man inte bara kränga folköl utan även låta de lokala producenterna visa upp både sina nyheter och kunskaper vid öl provningar. Trenden de senaste åren har gått mot fler alkoholfria alternativ och har passar folkölen med sin låga alkoholhalt in perfekt enligt många.

Johan Lindberg, grundaren av Fölk, sa innan öppning att intresset var stort på förhand och att det skulle bli väldigt kul att dra igång, i en intervju med Nöjesguiden.se Han fortsatte och berättade med stor entusiasm att “Vi kommer att hålla i provningar, både på egen hand och tillsammans med bryggerier, och kombinerade events med andra verksamheter. Allt med en ambition om att öppna upp ölscenen och bidra till att fler upptäcker hantverksöl. Det ska vara en levande butiksmiljö för alla, såväl nyfikna som inbitna öl-drickare” Låter ganska bra kan man tycka, och det gick också bra för Fölk. Kunderna kom, ölen såldes och provsmakades och alla var glada. Eller nja inte riktigt, inte tillståndsmyndigheten. Enligt tillståndsmyndigheten så var ”fördelningen mellan öl och mat” för dålig, och de förklarade skall kunderna köpa med sig öl så måste de även köpa med sig livsmedel, enligt deras resonemang. För att möta myndighetens krav skulle Fölk behöva halvera sitt antal ölsorter för att kunna få plats med mat till försäljning. Varpå Johan Lindberg förklarade i en intervju med GP att ”Vi säljer ju ingenting av det här” när han syftade på maten i folkölsaffären.

Så nu är Fölk alltså stängt. Och folk är, inte helt oväntat kanske, upprörda. Det har skrivits artiklar som bland annat ”Glädjedödarna rycker fram i Göteborg” av Adam Cjewman.

Folks allmänna åsikt om detta när jag själv kollat runt lite bland vänner och bekanta i området är uppgivenhet och besvikelse. Och man undrar ju om det kan vara så att tjänstemännen på tillståndsmyndigheten har gått lite för långt? Vad kan möjligen Fölk utgöra för problem? Man kan ju gå runt hörnet till en ”vanlig” butik och köpa folköl utan att köpa tillstymmelse till mat med sig därifrån.  Och precis som Adam Cwejman skriver ”Affären signalerade knappast redlös fylla och oordning. Det handlade ändå om beskedlig folköl där kunderna erbjöds goda alternativ till betydligt starkare ölsorter” och han drar även paralleller till Sjuans ölhall på Kungsportsplatsen som har ett tillstånd som ger dem rätt till att sälja öl för förtäring på plats utan att sälja mat eller livsmedel, och där sker varken fylla eller liknande.

Tjänstemännen på tillståndsmyndigheten lutar sig mot alkohollagen. Men den är minst sagt detaljerad och inte alltid så omfattande och enkel att förstå som man kan tycka att den borde vara. Jag har själv haft mitt namn på serveringstillstånd och läst en hel del om alkohollagen, så jag kan förstå att den uppfattas som krånglig. Och av den här anledningen så är det de lokala enheterna som avgör tillstånden för alkoholservering samt följer upp hur väl de följs. Självklart är tillståndsmyndigheten både viktigt och bra för samhället och fyller en vital funktion för hur landets utbud skall regleras, men att det finns så lite utrymme för överklagan av beslut eller förståelse för vad en verksamhet vill uppnå, det är verkligen inte bra. Nu har alltså Göteborg förlorat vad som kunde blivit en milstolpe för stadens utveckling på öl scenen och vad som kunde vart ett första steg till att skapa en ny intressant marknad.

Går man in på Fölks hemsida så står det bara ”Göteborgs första folkölsbutik har stängt. Tack alla fantastiska kunder”. Sedan hänvisar man till sitt instagramkonto @burkarochflaskor om man vill ha fortsatt ölromantik som de kallar det. Och på facebook skriver den tidigare ägaren Johan Lindberg ”Vi har vänt på varje sten men nu är orken slut” han förklarar även att de senaste månaderna vart kämpiga.

Vi på FoodFriends älskar den här typen av initiativ, små duktiga entreprenörer med underbara visioner som älskar sitt intresse så mycket att man vill skapa något av det som gynnar andra. Så vi lider verkligen med människorna bakom Fölk. Vi önskar även dem all lyckat till i framtiden och hoppas att nya projekt kommer i framtiden.

Och till alla med så dålig känsla att de inte inser vikten av den här typen engagemang, som bara fokuserar på de problem som tror skulle kunna uppstå, önskar jag en trevlig helg och hoppas kranvattnet smakar..

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!