Här är finalisterna i Årets Kock 2020 – FoodFriends

Text Here

Info

Sofie June 11, 2020 No Comments

Här är finalisterna i Årets Kock 2020

Åtta finalister är nu klara efter två tuffa tävlingssdagar på Stockholms Hotell & Restaurangskola i Stockholm. Juryordföranden Tommy Myllymäki säger att nivån varit väldigt hög och att finalisterna nu är redo för Årets Kock 2020.

Här är finalisterna i Årets Kock 2020
1. Ludwig Tjörnemo, Unilever, 347,5 poäng
2. Jesper Jakobsson, Restaurang Bhoga, 310 poäng
3. Henric Herbertsson, SK Mat och Människor, 295 poäng
4. Marcus Bremdal, Konstnärsbaren (KB), 295 poäng
5. Ola Wallin, Kroken och Bloom, 285 poäng
6. Christian Siberg, Omaka, 270 poäng
7. Jessie Sommarström , Urban Deli, 270 poäng
8. Luqaz Ottosson, Restaurang ROT, 240 poäng

-Vi har fått ta del av och smaka på många spännande rätter som håller en hög gastronomisk höjd. Det har inte varit enkelt att utse de 8 kockar som nu går vidare till final men det känns som vi har fått fram ett fantastiskt starkt finalfält, säger Tommy Myllymäki, Juryordförande.

Upplagning av lakto-ovo rätt och praktiska prov

Uttagningstävlingen bestod av att laga en lakto-ovo vegetarisk rätt med rotselleri, potatis eller rotselleri som huvudråvara och valfria tillbehör på 2 timmar. Förutom upplagning genomfördes även ett handlagsprov där de tävlande styckade lamm i olika delar samt ett råvarukännedomsprov. Under hela dagen bedömdes även de tävlande på hur de arbetar i köket med råvaruhantering, hygien och logistik.

Avslöjande inför finalen

Den första tävlingsuppgiften på Årets Kock finalen 2020 presenterades under dagen vilken innebär att laga två rätter av kanin, en varm och en kall. Alla tillbehör är valfria.

-Kanin som huvudråvara är väldigt vanlig i södra Europa men inte lika etablerat i Sverige. Valet av råvara gör även att kockarna får visa upp sin skicklighet i hur de hanterar och tar tillvara på hela djuret, säger Tom Sjöstedt, Tävlingsledare.

Fakta

Tävlingen Årets Kock 2020 består av tre tävlingsfaser: anmälan, kvaltävling och final-tävling. Under tävlingens gång kommer juryn att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande för Årets Kock 2020 är Tommy Myllymäki.

Finalen i Årets Kock sker i september.