Här är restaurangerna du kan få röka på trots förbudet – FoodFriends

Text Here

Info

Här är restaurangerna du kan få röka på trots förbudet

Idag är det 1 juli och den nya lagen om rökförbudet träder i kraft. Från och med idag är det förbjudet att röka på till exempel uteserveringar, utanför entréer och på allmänna platser. Detta kommer innebära en stor omställning för de flesta restauranger, caféer och hotell. Exakt vad det kommer innebära i form av extra arbetsbörda på den redan stressade personalen kommer nog snabbt bli tydligt. Och hur ska det egentligen gå till rent praktiskt att så många människor ska ut och in genom entrén flera gånger per kväll på de större etablissemangen? Hur blir det med säkerheten?

Det har nu visat sig att det inte bara är vi som ställer oss de här frågorna. Under helgen har det framkommit att Stockholms Stad har beslutat sig för att ge dispens till några av de större krogarna och låta dem sätta upp en rökruta inom sina uteserveringar. Detta trots att Folkhälsomyndigheten gjort klart att det inte kommer göras några undantag. Stockholm Direkt avslöjar att både Trädgården och Pride Festivalen kan få godkända rökrutor av Stockholms Stad.

Såhär säger Karin Hultman chef på enheten för inomhusmiljöer till StockholmDirekt.

Vi anser att det borde finnas utrymme att vara lite mer pragmatisk när man tolkar lagen. Sedan får eventuella överklaganden visa om vi gjort rätt eller fel.

Dagens Nyheter rapporterar att flera krogar än de som nämns här har ansökt om dispens. Vidare står det klart att både Mosebacke och Slakthusets uteservering kommer få sätta upp en rökruta på prov inom sina uteserveringar. Även Slakthusets nattklubb och Gården har ansökt och väntar på svar från Stockholms Stad.

Naturligtvis kommer undantagen inte gratis och restaurangerna måste se till att uppfylla en lång rad med krav. Egentligen inget nytt, man får t ex inte ta med sig dryck till rökrutan och den måste ligga på en plats där röken inte riskerar att störa andra gäster.