FoodFriends

Svenska Hummerakademien & Hummerkrogen i Hunnebostrand

Hunnebostrand i Sotenäs Kommun ligger strategiskt inkilat bland kobbar och skär mitt på Västkusten. Här finns välkända västkustfavoriter som Bella Gästis och Kanten som precis kört igång sin nya måndagsklubb, väl värd en omväg säger ryktet på sjön. Vi passade på att byta några ord med Hummerkrogen 2.0 som är nyöppnad i ny regi från 2019.

Malin som är ena halvan av det rutinerade paret som driver krogen visar oss runt och berättar om lokalerna och den fina uteserveringen som verkligen är något speciellt. Byggd på pålar precis ovan vattenytan med utsikt över inloppet och solnedgången är den nog bland de vackraste på hela västkusten.

Mitt i restaurangen finns ett stort akvarium med både stora och precis nykläckta humrar. Malin berättar att det är en del av samarbetet med Svenska Hummerakademien som ligger vägg i vägg.

Svenska Hummerakademien är en ideell förening startades 1996 och drivs helt av frivilliga (och oavlönade) entusiaster. Föreningens mål är bland annat att uppmuntra till ökat intresse för hummern som levande varelse, sprida kunskap om hummerns betydelse och påverka i frågor som fångstmetoder och odlingsmöjligheter.

Hummerakademiens lokaler är dels en gammal sjöbod med redskap och f.d. Algot Anderssons Fiskaffär med akvarier för hummer. Här håller man utbildningar för företag och föreningar, efter utbildningen erbjuds hummersupé och guidning i sjöbod och hummerakvarier.

Svenska Hummerakademien tipsar också om att besöka Hunnebostrand och Sotenäset på för- och eftersäsong och uppleva känslan kring den årliga hummerpremiären. Att tala med fiskarna och ta del av atmosfären för att sedan avnjuta en riktig hummermiddag på någon av de välrenommerade restaurangerna längs bryggan är verkligen en upplevelse för livet!

Sofie

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!