REKO RINGEN – Ett sätt för små konsumenter att möta små producenter – FoodFriends

Text Here

Info

REKO RINGEN – Ett sätt för små konsumenter att möta små producenter

Det senaste året har konceptet med rekoringar exploderat i Sverige.

Jag hörde själv tals om det i början av förra sommaren på Österlen. Konceptet kommer från början från Frankrike vid ett möte mellan en svensktalande bonde bosatt i Finland och hans franska vän. Det hela bygger på att små konsumenter skall kunna handla av små producenter, utan mellanhänder. Det finns inget varumärke eller företag att arbeta under utan allt sköts via Facebook grupper.

Hushållningsällskapet skriver;

”En Reko-ring är baserad på en sluten Facebook-grupp. Producenter och konsumenter som vill delta ansöker om att få gå med i önskad grupp. Administratörerna godkänner medlemskapsansökan och väl inne i gruppen kan handeln inledas. 

En producent skriver ett inlägg om sin produkt och tillgång på Facebook och konsumenterna gör beställningar via kommentarer direkt under inlägget.

Hur många utdelningar en Reko-ring har varierar med gruppens storlek. I Skåne är leverans varannan vecka vanligast. Utdelningstiden är oftast kortare än en timme, alla producenter samlas på en förutbestämd plats och konsumenterna kan hämta sina beställningar från flera producenter samtidigt. Producenterna meddelar också vilket betalningssätt som önskas.”

Sydsvenskan har gjort ett mycket bra reportage där vi får följa personer som använder nätverket. Läs artikeln nedan.

Reko mat sprider sig som ringar över Skåne
Sydsvenskan.se