SKÅNE – Skånes bästa är utsedda - FoodFriends

SKÅNE – Skånes bästa är utsedda

I veckan har det delats ut priser till de som ligger bakom Skånes bästa av något slag. Mest intressant för restaurangbranschen var kanske att Nordic Sea Winery i Simrishamn tog hem priset som årets dryckesproducent. Man vann med motiveringen:

”Med stort miljötänk, nytänkande entreprenörskap och gediget hantverk har vinnaren satt vinregionen Skåne på kartan.”

Intressant eftersom priset för bästa dryckesproducent gick till en producent som enligt de själva, förädlar, lagrar och buteljerar viner. Man plockar alltså druvor från vingårdar runt om i världen som sedan skeppas till Sverige för att produceras och hamna på box eller flaska. Med eller utan medhåll till utmärkelsen, så är säkert Nordic Sea Winery perfekt anpassat till den svenska marknaden, framförallt eftersom en av deras största kunder är Systembolaget. Tråkigt dock för de mindre vinmakarna i Skåne som arbetar hårt med att både odla, lagra och buteljera sina viner. Och för att inte tala om alla cider- och mustproducenter i Skåne. De som verkligen kan sätta Skåne på kartan för att de producerar något unikt från lokala råvaror.

Men Nordic Sea Winery erbjuder även rundvandringar med guide som berättar om odling, framställning och andra led i hur vin kommer till. För de som är intresserade finns även en länk på deras hemsida till Systembolagets hemsida som förklarar vad som är tillåtet gällande tillsatser och ev. förädling eller förändring av vinets smak. Bra och informativt…

Andra vinnare i Skånes bästa var bland annat, Orangeriet på Norrviken i Båstad som årets restaurang och Vikentomater i Viken som årets Matproducent.

Se gärna artikeln via länken nedan om alla vinnare och tidigare pristagare.

 

Johan Wester utsedd till årets bästa skåning
Sydsvenskan.se