FoodFriends

Skånska Gastronomipriset

Gala säsongen har äntligen dragit igång, i lördags var det dags för Skånes alldeles egna gala när Skånska Gastronomi priset delades ut. Detta var den sjätte upplagan av galan som gjorde debut 2015. Kategorierna är flera men de mest åtråvärda känns som ”årets skånska krog”, ”årets skånska hederspris” och ”årets skånska stjärna”.  De som avgör vilka som skall få priset är juryn och i den sitter kockar, konditorer och matskribenter. Bland de kända namnen hittar man Titti Qvarnström och Tareq Taylor båda kockar, för er som bott under en sten de senaste åren.

Så hur gick det då i lördags? Jo inte helt oväntat så stod Daniel Berlin som vinnare när årets skånska krog hade korats. Daniel Berlin i den lilla orten Skåne Tranås nordöst om Tomelilla som lockar långväga gäster och svenska gastronomer har med sina två stjärnor i Guide Michelin verkligen satt Skåne på restaurangkartan i Europa. Motiveringen löd,

”För ständiga seglatser i smakernas galax. Daniel Berlins matkonst får gastronomer från när och fjärran att rikta sina kikare mot Österlen. Den gastronomiska stjärnhimlen över Skåne Tranås kunde varit New Yorks eller Paris, men är Skånes egen”

Daniel själv tackade och sa i ett pressmeddelande att han blev oerhört tacksam och stolt över vinsten. Han fortsatte och förklarade,

”Det är utmärkelser som denna som får oss att fortsätta driva på gastronomin och fokusera på att skapa en unik upplevelse för våra gäster”

Tina Nordström fick ta emot årets skånska hederspris. Tina sa att det var extra roligt att få ta emot priset av sina kollegor. Men hon underströk att detta inte betyder att hon tänker dra sig tillbaka utan snarare, ”gasa ännu mer”. Tina Nordström vann med motiveringen,

”För att du låter sin matglädje och matkärlek glittra i folkhemmet, för att du sätter skånsk mat och skånskan vid honnörsbordet och för att du ger matvänner i alla åldrar energi, kunskap, matlust och livslång kärlek till det goda livet”

Men det fanns fler kända namn som fick ta emot pris. Alexander Sjögren på restaurangen Mutantur har enligt juryn, ”berikat Skåne och hela det gastronomiska landskapet med en matfilosofi som gör minsta smårätt till stjärnbeströdd kökskonst”.

Och han fick därmed ta emot pris som årets skånska stjärna. Skepparp vann årets skånska vinpris, Absolut Vodka fick ta emot priset årets skånska sprit och Vismarlövs café och bagarstuga fick priset för årets skånska destination, där man enligt juryn kan få “bonnkaffe i finporslin”.  För många inklusive mig själv så var det väldigt roligt att priset för årets värdskap gick till Talldungens gårdshotell i Brösarp. Talldungen vann med motiveringen att de,

”Serverar mat och värdskap som förför och förtrollar – och fördjupar Skånes gastronomiska stjärnhimmel”.

Och alla som vart på Talldungen eller har träffat människorna bakom vet säkert hur välförtjänt detta priset är. För fler vinnare och information, ta en liten kik på den här länken.

Stort grattis säger vi på FoodFriends till alla vinnare och deltagare.

 

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!