FoodFriends

Vem vann, vem är mest “green” och vem står för mest action?

Igår var det den sista september. Igår var det måndag. Och igår var det även dags för den första prisutdelningen för 360° Eat Guide.

360 Eat Guide är en ny restaurangguide. Initiativtagarna bakom guiden är Bergkvist Publishing som även står bakom Restaurangvärlden, BAKA, Whiteguide Junior och White Guide Green. Här gör man ingen hemlighet om vem som sitter i juryn och utser vinnare och andra som enligt dem bör berömmas. Man tror på öppenhet mellan jury och restauranger där feedback skall vara solid och ärlig.

Men huvudsyftet med guiden är att belysa och bedöma hur restauranger arbetar med hållbarhet. De skriver själva att dagens restauranggäster söker en ny typ av restaurangkritiker som inte bara rankar maten på tallriken utan också utvärderar ämnen som just hållbarhet. 360 Eat Guide belyser på ett bra sätt att vi inte har mycket tid kvar, och att maten vi äter verkligen har effekt på klimatet. Därmed behöver restaurangerna ta större ansvar och vi som gäster bör ställa högre krav.

Så igår måndag den 30 september var det äntligen dags att presentera vinnarna av rankningen och de nio extra utmärkelser i separata kategorier. Platsen var färgfabriken i Liljeholmen, Stockholm. Det blev en fin höstkväll och en mycket trevlig tillställning, speciellt om man skall tolka sociala medier morgonen efter. Galan ansågs vara väl genomförd, och initiativtagare Pär Bergkvist delade med sig av några visa ord:

Matkonsumtionen har en stor betydelse för klimatet och tiden har kommit för topprestaurangerna att bli hållbara förebilder för hela restaurangbranschen. Vi behöver äta mindre men bättre kött, följa säsongerna ännu bättre och minska matsvinnet. Dessutom måste vi förvänta oss mer av restaurangerna och börja ställa frågor om matens ursprung. Krogarna måste steppa upp, men vi konsumenter måste också agera hållbart”

Hur gick det då? Jo det var många kända namn med på rankningen, överst av alla hamnade Amass från Köpenhamn, Danmark. Det var en fin fördelningen mellan länderna med mest danska krogar i toppen, samtidigt som få finska restauranger platsade på listan.

De nio speciella kategorierna var intressanta med bland annat vår egen Paul Svensson som tog hem kategorin ”Action” och med NOMA som tog hem kategorin ”Green”.

Listan med vinnarna finns nedan och vill man läsa om motiveringarna kan man följa länken här.

VINNARE
360°Restaurant – AMASS, Denmark
360°Chef – FREDRIK JOHNSSON, VOLT, Stockholm
360°Young Chef – Desirée Jaks, Agrikultur, Sweden
360°Action!  – PAUL SVENSSON, FOTOGRAFISKA, Sweden
360°Experience – Vineyard Experience/Restaurant ÄNG, Sweden
360°Hotel – Högbo Brukshotel, Sweden
360°Hospitality- Credo, Norway
360°Waste – Nolla, Finland
360°Green – Noma, Denmark
360°Lighthouse – Lilla Bjers, Sweden

Stort grattis till alla vinnare säger vi på FoodFriends.

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!