FoodFriends

Fler rekonstruktioner och konkurser från alla delar av landet

Även om Stockholms restauranger verkar vara dom i Sverige som än så länge drabbats hårdast av viruskrisen, så kommer fler och fler rapporter om restauranger som slår igen i resten av landet.

Ett av de mest anrika uteställen i Göteborg har nu ansökt om rekonstruktion. Det är restaurangen och nattklubben i Valandhuset det gäller. Göteborgs Posten rapporterade i tisdags att Anders Marklund, som driver festvåningen och restaurangen Lilla London som huserar i Valandshuset, gjort ansökan. Tydligen har omsättningen minskat drastiskt den senaste tiden och tillsammans med utevarande gäster samt avbokade konferenser, konserter och andra events lett till detta.

Men det är inte bara Valand som är drabbade i Göteborg. En av de största aktörerna i staden, Avenyfamiljen har börjat stänga igen flera sina restauranger. Och även klassiska Pustervik kämpar ekonomiskt, med ett uttalande från deras vd som säger att pengarna bara kommer räcka till Maj. Avenyfamiljen har skickat ut mejl till sina anställda och informerat om situationen. Jonas Järvmarker, grundare av Avenyfamiljen säger att;

”Vi är därigenom väl förberedda för fortsatt vikande omsättning och kommande regleringar från myndigheter. Vi har säkerställt likviditet för 6 månaders fullskaligt stillestånd vilket är det värsta scenario som vi arbetar efter. Plan for the worst, hope for the best!”

Det var också i tisdags om beskedet kom från socialminister Lena Hallengren att restauranger, kaféer, nattklubbar och barer endast kan tillåta bordsservering. Johan Carlson från Folkhälsomyndighetens lägger till att;

– Det är mest den här trängseln när man står och köar och så vidare. Dans innebär ju ett stående på det viset. Tolkningen får utvecklas, men den här verksamheten har vi nog väntat oss ska ebba ut, åtminstone tillfälligt. 

Idag kom också nyheter från Skåne om att Alexander Fohlin och Sven Jensens restaurang Sav sätts i konkurs.
Sav som är före detta Ambiance à Vindåkra har varit duons sedan 2016. Tidigare i år fick de behålla sin stjärna i Guide Michelin men nu är det alltså stopp. I ett uttalande från Sav säger man att;

”Covid-19 har gått fram som en tornado i vår bransch och förstört allt i sin väg i en rasande fart. Både lokalt och globalt har det gått från att vara en lösbar situation till en total katastrof. De krispaket som presenterats i form av uppskov, anstånd och dyra lån har inte hjälpt oss i de små företagen utan endast flyttat fram krisen med risk för mycket större skulder och förluster. Detta gör att vi med enorm sorg i våra hjärtan tvingats till beslutet att gå i konkurs”

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!