Vad får man lägga på grillen egentligen? Frukt – It’s the new Black! – FoodFriends

Text Here

Info

Vad får man lägga på grillen egentligen? Frukt – It’s the new Black!

Känns inte riktigt som att det är läge att ge sig in i Haloumi debatten ännu. Även om folks villrådighet om vad man egentligt kan eller får äta, och samtidigt vara politiskt korrekt och leva hållbart, är mycket underhållande.
Men eftersom vi på FoodFriends är lösningsorienterade och försöker se saker på ett konstruktivt sätt så skall vi tipsa om hur man bäst tillagar någonting annat, nämligen frukt.
För det får man väl fortfarande äta?

Ja så vad skall man välja och hur skall man laga då?
För alla som inte har fått eldningsförbud ännu så tycker vi att man skall ge sig på att grilla sina fruktiga godsaker. Frukt gör sig mycket bra på grillen. Under tillagningen så släpper frukten ur sig massa härligt socker som på gallret karamelliseras och ger en intensivare smak. Grillar man till exempel persikor eller melon så får man även en lite rökig smak som gör att frukten passar utmärkt i sallader. Känner man sig lite osäker så skall vi dela med oss med några tips som gör livet framför grillen lite enklare.

Till att börja med kan vi berätta att det är en ganska enkel process. Frukten nöjer sig med tre eller fyra minuter beroende på storlek på vald frukt samt vilken värme grillen ger ifrån sig. Det är till och med så en kortare grilltid är nyckeln till att lyckas. Food & Wine gjorde nyligen en intervju med Antoni Porowski, kock och tv-personlighet, och enligt honom så är det kritiskt att man inte ”kör över” frukten vid grillning. I intervjun förklarar han att man inte skall behandla frukten som kött som ofta kräver en längre period på grillen.
Han säger att han älskar grillad persika men det handlar om att låta lågorna kyssa frukten, man vill absolut inte grilla den för länge, vad som händer då är att frukten blir seg och syltig i köttet. Man vill behålla formen, till och med när man grillar vattenmelon. Den skall gå under hög värme, få lite yta och sedan vila.

En annan kock som gärna grillar frukt är Angie Mar som står bakom den rosade restaurangen Beatrice Inn, i New York. Mar´s koncept går egentligen ut på kött, kött och åter kött. Men hon passar på att tipsa om fördelarna med att grilla köttet med just frukt. Rött kött passar utmärkt med till exempel körsbär eller björnbär. Och hon lägger till att biff passar kanon med plommon, där plommonen gifter sig med fettet från köttet och skapar en otrolig smak.

Personligen så brukar jag alltid låta en citron gå med på gallret.
Hitta en fin gul liten rackare, skölj noga, massera den lite på skärbrädan för att den lättare skall släppa juicerna, sedan delas den på mitten och får ligga med under grillningen med den nakna sidan mot värmen. Efter grillningen är klar så kramas citronen ut över valda delar godsaker på tallriken. Citronsaften har fått en söt och härlig grillsmak men har fortfarande en liten touche av syra kvar som lyfter smakerna ytterligare. För alla grillmästare därute kan jag meddela att alla ovanstående tips fungerar både över gas och kol.

 

Håll till godo och akta er för cypriotiska ostar..